Un român reinventează bucătăria italienească la ea acasă. Paste, drob şi piftie, în farfuriile locuitorilor Romei

Data publicării:
big liviu

Locuitorii Romei învaţă să aprecieze pastele şi pizza gătite în stil românesc. În inima Romei, un român reinventează bucătăria italienească, deşi recunoaşte că atunci când a plecat din ţară nu ştia să gătească nici ouă ochiuri. În restaurantul său, urmaşii lui Traian au gustat pentru prima dată drobul şi piftia aflate în meniul zilelor de Paşte.

„Big” Liviu Dotcoş, bucătar-şef şi proprietarul restaurantului Trattoria Moderna Campo dei Fiori, a uimit Roma şi i-a cucerit pe italieni cu propria lor mâncare. Gătită de el, are acel „ceva” care îi face să se întoarcă mereu.

De obicei, ei conopida o mănâncă făcută tot în tigaie şi, lângă, cu cârnat făcut la grătar. Eu l-am făcut în tigaie şi am băgat paste. Nu se aşteptau”, spune „Big” Liviu.

Italienii vin la restaurantul său şi de Paşte, ca să vadă cum se sărbătoreşte în România. „Ei mănâncă, beau un pic şi au întins-o, se duc afară să sărbătorească, să se vadă în piaţă”, spune românul.

De când cu localul lui Liviu, italienii revin mereu să mănânce româneşte. Iar secretul lui Liviu când vine vorba de mâncare românească este chiar mama sa, Maria Dotcoş, care le pregăteşte de Paşte drob, ciorbă de perişoare, sarmale, piftie, salată de boeuf şi ouă roşii.

Bucătarul-şef este expert însă la mâncare italiană, unde mama sa nu se amestecă. Dar nu îşi lasă fiul să se laude prea mult: „Acasă nu ştia să facă nici ochiuri!

Big Liviu are oaspeţi de seamă: Woody Allen. Foto: Facebook.com/Liviu.Dotcos

În restaurant lucrează angajaţi din toată lumea: „Am un brazilian, am avut o franţuzoaică, o englezoaică. Din Filipine, Ungaria, Bulgaria. Şi chestia faină e că facem bucătărie italiană. Nimeni nu şi-ar fi imaginat că eu aş fi făcut bucătărie italiană în Italia şi aş fi lucrat cu maică-mea. Ăsta a fost noroc. Mi-a plăcut. Orice chestie vedeam, vedeam deja imaginea. De ce trebuie făcută aşa şi cum”, spune Liviu.

Până să îşi găsească menirea, a trecut prin multe. Este de peste 20 de ani la Roma şi a încercat de toate: a făcut curăţenie, a lucrat pe şantier, a cărat mobilă. Viaţa lui s-a schimbat însă când a intrat într-o bucătărie şi a încercat să gătească.

În timp ce Liviu trăieşte deja ca un italian, mama lui mai are nostalgii: sărbătorile nu sunt ca acasă. Ar vrea mai multă bucurie. Acesta este şi secretul lor de fapt: să primească pe oricine le calcă pragul cu bucurie. Ei nu spun că au clienţi, ci prieteni, pentru că cine a ajuns acolo o dată va reveni negreşit.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri