Consilier de etichetă. Cum procedăm când cineva monopolizează o conversație

Data publicării:
Capture-3

Karina Nagy, consilier de etichetă pentru emisiunea „Bonton”, explică:

De preferat este să evităm să intrăm într-un moment conflictual cu această persoană şi să ne certăm cu persoana pentru că avem şi noi ceva de spus şi nu avem loc şi timp unde. Mai respiră, dragă şi tu, ca să mai zic şi eu ceva.

Indiferent că este partenerul de viaţă sau o persoană de vârsta noastră sau o persoană chiar mai tânără... nu se face.

Conflictele şi bunele maniere nu fac casă bună împreună. Nu au ce să caute în aceeaşi propoziţie chiar.

Prin urmare, voi aștepta ca această persoană să aibă un moment în care respiră. Şi când am prins persoana că trage aer în piept n-are cum să vorbească atât de mult fără să respire. Acolo, îmi cer permisiunea să adnotez ceva. Să adaug ceva.

Cea mai delicată situaţie este aceea în care persoana din faţa mea care monopolizează discuţia este tata. Sau prietenul lui tata. O persoană în etate. Acea persoană niciodată nu poate fi oprită, decât atunci când şi-a terminat discursul. Şi atunci cea mai profitabilă manieră este să ne prefacem că nu am observat că nu şi-a terminat discursul sau fraza şi, când a respirat, am introdus acolo o virguliţă.

Nu există persoană pe lumea asta care să nu monopolizeze discuţia atunci când vine vorba despre un subiect personal, despre un subiect care o pasionează. În schimb, percepţia celuilalt este că monopolizează conversaţia tocmai pentru că acest celălalt se plictiseşte îngrozitor. Nu este pasiunea lui, nu este pasiunea sa, nu este chiar atât de interesat inclusiv de subiectul respectiv, dar ce să facem? Cu toţii suntem oameni. Cu toţii adorăm să vorbim despre ceva ce ne face plăcere. Şi atunci, dacă ne dorim ca în jurul nostru să existe persoane care ne plac şi care ne acceptă şi care ne vorbesc, este de preferat să le acceptăm şi aceste momente în care valul pasiunii îi ia pe sus, aşa, şi încep să monopolizeze discuţia.

Încercăm să ne inserăm în discuţia lor. Încercăm să facem dialog şi să ducem dialogul spre pasiunea vieţii noastre.

În concluzie, atunci când o persoană monopolizează discuţia, primul lucru pe care trebuie să-l fac este să înţeleg că acea persoană are o pasiune în acea zonă. A-i spune: „Înţeleg pasiunea ta şi uite, am ceva de adăugat”, ne duce în cea mai profitabilă variantă de dialog posibilă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri