Cum alegem corect ochelarii de soare

Data publicării:
ochelari

Deși găsim ochelari în forme și culori variate, atunci când alegem o pereche de ochelari trebuie să ținem cont, pe lângă aspectul estetic - care de cele mai multe ori este pus pe primul loc, de sănătatea ochilor.

„Razele ultraviolete nu trebuie să ajungă la ochi”, a spus medicul Mircea Filip.

Așadar, alegerea corectă a ochelarilor de soare trebuie să asigure atât confort, cât și protecție împotriva radiației UV. În caz contrar, ne putem alege cu leziuni la nivelul retinei.

„Ca idee generală, este întotdeauna bine să-ți cumperi un ochelar de calitate cu anumite indicative care să-l facă credibil că este ceea ce este el”, a spus medicul, adăugând că ochelarii de calitate nu înseamnă doar prețuri ridicate: „Depinde de instituția de unde cumperi”.

„Lentila să aibă anumite calități. Pot fi închis la culoare de la început sau pot fi închis prin efectul fotocromatic, adică sunt ca un ochelar de soare obișnuit, dar pe măsură ce este lumină afară să se închidă la culoare”, a explicat medicul.

Sunt cinci categorii de închidere, iar categoria 3 este cel obișnuit. „Aici scrie UV400, de exemplu, acesta este nivelul de radiații de care noi trebuie să ne protejăm”, a mai spus medicul oftalmologic Mircea Filip.

Mare atenție, pe brațul ochelaralui trebuie să scrie "CE", adică în conformitate cu legislația UE, care atestă originea produsului, faptul că respectă toate normele de siguranță. Atenție unde este plasat "CE"! Nu este corect să fie scris pe folia adezivă, plasată direct pe lentilă.

„Nu neapărat să fie scumpi, ci cumpărați dintr-un loc credibil”, a adăugat medicul.

O atenție sporită trebuie să o acordați și tipului de filtru: normal, fotocromatic, polarizat. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri