De ce scade numărul producătorilor tradiționali

Data publicării:
produse

De nouă ani face Nagy Imre pâine cu cartofi în brutăria deschisă în propria gospodărie din satul Sânzieni, în Covasna. Respectă o reţetă pe care a învăţat-o în familie, iar grâul şi cartofii le cultivă pe ogoarele din zonă. Astfel a îndeplinit condiţiile cerute şi a primit atestatul de producător tradiţional.

În comuna Ozun, printre zeci de vânzătorii de la marginea drumului este și Kope Zsofia. Bunica ei a învăţat-o să facă cel mai bun kurtos. A reuşit să obţină certificatul de produs tradiţional.

În judeţul Covasna sunt 21 de producători tradiţionali atestaţi de Ministerul Agriculturii. Până anul trecut, când legislaţia era mai permisivă, numărul lor era dublu. Însă nu toţi au reuşit să demonstreze că ingredientele folosite şi modul de preparare sunt autentice.

Direcţia Agricolă e foarte strică atunci când verifică producătorii.

„Dacă e ok, conform caietului de sarcini ce a fost depus la noi, atunci documentaţia o trimitem la minister”, spune Bene Erzsebet, consilier la Direcţia Agricolă Covasna.

Producătorii care au avizul Ministerului Agriculturii primesc acordul să folosească o siglă înscripţionată cu „produs tradiţional” pe etichetă. O asemenea etichetă confirmă că alimentul respectiv e de calitate bună şi este mult mai sănătos.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri