Din teatrul de război la agricultura ecologică. Povestea negociatorilor de pace care s-au retras într-un sat din Bihor

Data publicării:
casa eco

Sabin Mureșan este din Târgu Mureş. Şi el şi soţia s-au specializat într-o meserie grea, pe care puţini o practică - negociatori pentru pace. Profesia i-a dus în cele mai periculoase locuri de pe planetă.

„Am mai petrecut timp destul de mult în Sudan, Filipine, în Irak, Burundi şi în Republica Moldova”, spune el.

După nouă ani, au vrut linişte. Şi au găsit-o într-un sat din Bihor, unde trăiesc după regulile permaculturii. Adică într-o casă construită din materiale prietenoase cu mediul şi cu o grădină ecologică.

„A fost foarte important să folosim doar materiale naturale, nisip paie, lut, apă, var şi lemn. Este important să căutăm alternative la ce ni se oferă ca materiale de construcţii clasice”, spune Sabin Mureșan.

„Dacă am avea opţiunea unui apartament de lux şi unei case naturale am opta pentru casa naturală în care respiri un aer care nu are emanaţii toxice”, spune și soția sa, Ina Curic.

Legumele sunt cultivate doar cu ce le dă pământul şi soarele.

„Este important să testezi şi să vezi cu propriii tăi ochi şi cu propriile tale papile gustative de ce o roşie din grădină nestropită cu nimic are un gust mai bun decât orice vom cumpăra de la un hypermarket”, spune Ina Curic.

Cei doi soţi împărtăşesc şi altora secretul unei vieţi trăite departe de civilizaţie.

Am venit aici pentru a lucra în ferme organice şi am vrut să merg în România pentru că m-am îndrăgostit de România, învăţam româneşte la universitate şi am decis că voi veni aici şi voi creşte legume şi voi trăi la ţară”, spune Rhea Hermerich, voluntar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri