Eroii aerului. Generalul Neculai Staicu Buciumeni a luptat în Munții Tatra

Data publicării:
aviator tatra

Într-un colţ al camerei, înconjurat de diplome, medalii şi fotografii, generalul în rezervă Neculai Staicu Buciumeni rememorează fiecare moment din cel de-al doilea Război Mondial, când a luptat în munţii Tatra alături de aviatori. La 95 de ani îşi aminteşte fiecare întâmplare.

„Alexandru Şerbănescu a fost comandantul unei escadrile de vânători, foarte curajoşi, fiind autorul a 50 de avioane inamice doborate”, spune Neculai Staicu Buciumeni.

O legătură specială îl leagă de Smaranda Brăescu, prima femeie pilot din România, campioană europeană la paraşutism, în 1931, şi campioană mondială, în 1932.

„Am scris despre ea două cărţi. Prima - „Anii de glorie ai Smarandei Brăescu” şi a doua - „Regina aerului”, pentru că aşa a fost numită de presa americană”, își amintește Neculai Staicu Buciumeni.

Se uită în fiecare zi la poze, iar pentru el sunt amintiri pe care le păstrează cu sfinţenie.

Eroii aerului au fost comemorați și de autorități. Muzeul de Istorie a organizat expoziţia intitulată „Memoria Aviaţiei Române”.

„Aceştia sunt bocancii care au aparţinut femeii, doamnei paraşutismului românesc, Smaranda Brăescu, împreună cu casca şi să spunem aşa cămaşa”, spune muzeograful Maria Magdalena Tulus.

Printre vitrinele cu fotografii şi obiecte ale aviatorilor, l-am întâlnit şi pe Nicolae Adamescu, fost paraşutist, care ar da orice să mai poată zbura din nou.

Organizarea acestei expoziţii la Galaţi. Prima cursă de călători aeriană din România, din 1926, a fost Bucureşti-Galaţi-Chişinău.

Avem imagini cu sosirea avioanelor la Galaţi cu prilejul inaugurării primei linii de navigaţie aeriană naţională Bucureşti-Galaţi-Iaşi-Chişinău”, spune Maria Magdalena Tuluş.

Expoziţia rămâne deschisă publicului până pe 27 iulie. Intrarea este liberă, iar muzeul este deschis de miercuri până duminică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri