Mărginimea Sibiului, premiată la Bruxelles

Data publicării:
sibiu1

Mărginimea Sibiului este o zonă cu sate aflate între deal și munte, pe fosta graniță de est a Imperiului Austro-Ungar. În perioada comunistă, satele au scăpat de colectivizare, iar oamenii și-au păstrat tradiţiile și obiceiurile nealterate.

După cum vedeți, sunt îmbrăcată în portul tradițional românesc, care are cele două culori contraste, alb și negru. Albul, care reprezintă puritatea sufltească și negrul, care este puterea pământului, pentru care strămoșii noștri au luptat foarte mult”, spune Elena Moșoroiu, proprietar.

La începutul anului, Mărginimea a intrat în competiția națională pentru desemnarea destinației europene de excelență. Comisia Europeană a căutat în fiecare dintre statele membre, anul acesta, zona cu cele mai nealterate tradiții, dar și cu o gastronomie specifică.

În Mărginimea Sibiului, turiştii sunt așteptați cu produse tradiţionale, preparate în bucătăria noastră proprie - cârnați picanți, cotlet, muşchi afumat, slăninuţă cu boia, jumări și nelipsita telemea de oaie, care este tradiţională zonei.

În urma procedurii de selecție, desfășurate la Ministerul Turismului, Mărginimea Sibiului s-a clasat pe locul întâi, surclasând astfel Colinele Transilvaniei, Tismana și Judeţul Neamț. Cel mai mult a contat felul în care s-a păstrat aspectul arhaic al zonei.

Sunt 18 sate în Mărginimea Sibiului, fiecare cu farmecul său. În afară de liniște şi de mâncare bună, turiştii încă mai găsesc acolo acel sat tradiţional, cu case care arată la fel ca pe vremea străbunicilor.

Alegerea Mărginimii Sibiului drept Destinaţie Europeană de Excelență a fost validată de Comisia Europeană.

Este, până la urmă, cred că o încununare a tot ceea ce înseamnă turismul în Mărginimea Sibiului Infrastructura - atât din punct de vedere al rețelelor de utilități, cât și din punct de vedere al drumurilor, zona arată foarte bine, avem centru de informare pentru turiștii care vin aici”, spune Horațiu Răcuciu, primarul localității Săliște.

Premiul i-a fost înmânat reprezentantului Mărginimii în cadrul unei ceremonii desfășurate la Bruxelles.

Este o onoare, pentru că Mărginimea Sibiului merită să îi fie recunoscută valoarea, iar acest premiu ne obligă la mai mult, să încercăm să facem să fie şi mai vizibilă şi mai vizitată de către turişti”, spune Bucur Bogdan, primarul din Rășinari.

În total 20 de destinaţii din toată Europa au fost premiate.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri