REPORTAJ Digicult. Pasiunea pentru flori a Reginei Maria - imagini document

Data publicării:
regina maria

Dragostea pentru flori i-a adus şi numele de „regina grădinăreasă", aşa cum îi plăcea chiar ei să fie numită. A fost creatoarea unor grădini de excepţie la Balcic, Cotroceni, Scrovişte, Copăceni sau Bran.

Pasiunea Reginei Maria pentru grădinărit a fost imortalizată în sute de imagini realizate de fotografii din epocă.

În prezent, fotografiile pot fi admirate într-un album realizat de Muzeul Naţional de Istorie a României

„După aceea, m-am plimbat în grădină culegând flori. Este marea perioadă a florilor. Camera mea este superbă cu bujori, trandafiri, clopoţei, nemţişori. Este luna cu cele mai multe flori”, scria Regina Maria,în 14 iunie 1919.

Pentru Regina Maria, florile au însemnat nu doar o simplă pasiune, ci, aşa cum mărturisea chiar ea în însemnările zilnice, un mod de viaţă, o sursă de fericire, un colţ de rai.

Dragostea sa pentru grădinărit s-a născut, însă, în copilărie, la curtea regală britanică.

Din grădinile de la Buckingham sau Windsor, de la Sandringham sau chiar de la casa naşterii sale, Eeastwell House, regina Maria s-a inspirat atunci când şi-a creat propriile sale grădini. Printre speciile preferate...trandafirii English Rose, tipici Marii Britanii.

Din regatul britanic, regina Maria a preluat modelul grădinilor în terase, de acolo s-a inspirat atunci când a amenajat grădina Palatului Regal de la Balcic.

Şi crinii se aflau printre florile favorite ale reginei. Îi considera nobili şi sacri. Crinii aveau, de altfel, o puternică simbolistică legată de creştinism, amintind de cultul Fecioarei Maria.

La sfârşit de secol XIX, început de secol XX, florile de crin şi irişii erau motive des întâlnite în reprezentările artistice ale curentelor vremii. De aici şi tendinţa, pe atunci a principesei Maria, pentru adaptarea lor pe rochii sau în pirogravuri, pe mobilier sau pe casetele în care îşi ţinea bijuteriile, dar mai ales...în desenele sale.

Pictura a fost una dintre pasiunile deprinse în adolescenţa petrecută la Coburg, unde tatăl său ducele de Edinburgh a preluat conducerea ducatului de Saxa-Coburg-Gotha.

„Acolo, împreună cu sora sa Victoria Melita de care era apropiată ca vârstă, a învăţat să picteze în special în acuarelă sau să pirograveze”, explică Diana Mandache, specialist istoria monarhiei.

Apoi, după căsătoria cu Ferdinand, principele de coroană al României, a primit cadou de la soacra sa Antonia de Hohenzollern lecţii de desen cu o pictoriţă celebră în epocă, Ruth Mercier.

English Rose, crini Madonna Lily, irişi, lalele, bujori. Flori dragi Reginei Maria care au avut nu doar o simbolistică religioasă aparte dar care ţineau şi de un puternic cult al culorilor.

La înmormântarea sa ea a preferat să fie îmbrăcată într-o rochie albă, să fie depuse pe catafalc garoafe roşii. Iar culoarea de doliu era movul. Această simbolistică a culorilor pe care a înfăţişat-o prin intermediul grădinilor şi florilor sale a mers cu ea şi a dus-o până la sfârşitul vieţii sale”, adaugă Diana Mandache.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri