TINEREȚE FĂRĂ BĂTRÂNEȚE. Ce boli pot provoca excesul de umiditate sau aerul prea uscat

Data publicării:
bebelus dormind

Umiditatea reprezintă totalitatea vaporilor de apă din aer. Valoarea normală într-o încăpere este între 40 şi 60%. Atunci când aerul nu are suficienţi vapori de apă, dimineaţă vă veţi trezi cu nasul, buzele, gâtul şi pielea uscate şi cu o senzaţie permanentă de sete. Cei mai afectaţi sunt bebeluşii.

„Dacă, de exemplu, este aerul prea uscat în cameră, fac cruste în nas, dacă au diferite afecţiuni nazale şi respiră pe gură, la fel, se usucă foarte tare mucoasele şi atunci au senzaţie de iritare, de usturime”, explică dr. Cezara Danciu, medic primar ORL.

„Pentru că ei au trei straturi la piele, deci mucoasele şi pielea lor sunt foarte fine şi se usucă foarte uşor la căldura uscată de la calorifer. Mucoasele, mai ales nasul uscat nu poate să funcţioneze şi atunci fabrică mucozităţi în exces ca să se apere de uscăciune şi riscul de îmbolnăvire este mai mare dacă are ceva mucozităţi. Acestea se îngroaşă, se elimină greu, copilul începe să tuşească şi unii tuşesc toată iarnă şi părinţii încep cu antibiotice şi cu tot felul de tratamente absolut inutile”, adaugă Ana Culcer, medic primar pediatru şi neonatolog.

Aşadar, cauza multor probleme de sănătate ale bebeluşilor este umiditatea din cameră. Primul pas pentru a preveni bolile este măsurarea umidităţii.

„Fiecare locuinţă ar trebui să aibă un termohigrometru care vă arată umiditatea şi temperatura din cameră”, spune Ciprian Iordache, manager de proiect al unei firme producătoare de astfel de echipamente.

Un alt pas important este aerisirea camerei chiar şi de trei ori pe zi. Veţi observa că valoarea umidităţii revine la normal. O altă metodă folosită de multe persoane este recipientul cu apă pus pe calorifer.

„Căldura de la calorifer evaporă apa din vasele respective şi aşa creăm un mediu mai umed în cameră”, spune medicul Cezara Danciu.

Această metodă este eficientă doar dacă umiditatea a scăzut puțin sub 40%. Altfel, un vas cu apă nu va face niciodată suficientă umiditate. În aceste cazuri indicate sunt umidificatoarele. Ele pot fi cu aer cald sau cu aer rece.

„Practic, ambele fac umiditate, însă umidificatoarele cu aer cald ridică umiditatea mult mai repede decât o ridică cele cu aer rece. Pentru că vaporii calzi intră în componența aerului mult mai repede, se dizolvă şi atunci categoric creşte şi umiditatea”, spune Ciprian Iordache.

„Dacă ai cu aer cald şi ionizator sunt foarte bune, dar atunci reduci temperatura la termostatul din casă. În loc să ai 23 te duci la 20, pentru că ele încălzesc şi atmosfera în casă şi reduc nevoia de căldură”, avertizează medicul Ana Culcer.

Umidificatoarele cu aer rece sunt indicate în special vara, dar şi iarna, dacă sunteţi atenţi la temperatură.

La extrema cealaltă sunt locuinţele cu o umiditate mult prea mare. Acest lucru se poate vedea dintr-o simplă privire pe pereți.

„Dacă este foarte umed se dezvoltă şi în încăperi ciupercile, apare mucegaiul, care are efect asupra sănătăţii noastre”, spune Cezara Danciu.

„Provoacă alergii foarte urâte copiilor cu rinite, faringite, amigdalite, bronşite, astm bronşic, deci tot ce e prea mult strică”, arată și Ana Culcer.

Practic, umezeala asigură termoreglarea. Fiind umezeală foarte mare, atunci transpiraţia este mai mare şi se favorizează în felul acesta schimbul de căldură. Dacă e prea umed se transpiră mult mai mult şi atunci se consumă energie”, spune Cezara Danciu.

Iar efectele nocive ale umidităţii în exces nu se opresc aici.

„Apar micozele, apar infecţiile tractului respirator într-un mediu foarte umed. Cel mai rău e pentru cei care au TBC, favorizează eliminarea sputelor hemoptoice”, adaugă medicul.

În plus, un mediu foarte umed favorizează dezvoltarea microbilor.

„Organismului îi scade imunitatea, îi scade capacitatea de adaptare şi atunci nu mai reacţionează cum reacţionează în mod obişnuit la o temperatura normală şi la o umiditate normală şi atunci favorizează dezvoltarea acestor infecţii”, spune Cezara Danciu.

În acest caz sunt indicate dezumidificatoarele. De asemenea, există şi aparate 3 în 1.

„Există un tip de aparat care face dezumidificare, umidificare şi purificare, însă el se recomandă pentru o încăpere de maximum 15-20 de metri. Eu îi setez o umiditate pe care eu mi-o doresc în cameră şi în funcţie de cum creşte sau scade umiditatea, pleacă purificatorul, umidificatorul sau dezumidificatorul. Practic, el împrospătează aerul, toate particulele, tot praful care nu e vizibil este reţinut pe un filtru şi atunci iese aerul curat”, explică Ciprian Iordache.

Singurul caz în care este permisă umiditatea până la 80% este într-o camera cu un copil născut prematur. Şi în acest caz, însă, este foarte important ca încăperea să fie bine aerisită, pentru a nu se dezvolta mucegaiurile. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri