TINEREȚE FĂRĂ BĂTRÂNEȚE. Înlocuitori de post pentru ou și lapte

Data publicării:
ingrediente post

Laptele este cel mai simplu de înlocuit în orice reţetă. Puteţi folosi varianta vegetală din diverse nuci sau seminţe.

„Îmi plac seminţele de floarea-soarelui, seminţele de dovleac şi sunt mai accesibile la noi pe piaţă decât alternative mai scumpe de nuci de Macadamia, caju sau migdale”, spune Andreea Crăciun, blogger culinar.

Tot ce trebuie să faceţi este să puneţi într-un blender nucile sau seminţele şi apă. Dacă vreţi ca laptele să fie mai aromat, adăugaţi miere şi scorţişoară. Mixaţi şi în câteva secunde aţi obţinut un lapte sănătos. La fel de simplu se poate înlocui şi oul în mâncărurile gătite.

„Putem folosi legume păstoase pe care să le zdrobim, cum ar fi cartofii - cartofii normali, cartofii dulci -, dovleacul, putem apela cu încredere la făină de in sau psyllium”, spune Andreea Crăciun.

Aceste ingrediente pot fi folosite dacă vreţi să pregătiţi de exemplu tarte cu legume. Pentru dulciuri, bananele zdrobite sunt înlocuitorul perfect. Untul se poate înlocui foarte uşor cu cel de cocos. Îl găsiți în două variante: cel cu aromă puternică de cocos poate fi folosit pentru dulciuri, iar cel fără aromă, pentru gătit.

„Seamănă un pic cu untura ca şi consistenţă, îl folosesc să sotez legume, însă uzul meu preferat este să înlocuiesc untul normal în aluatul fraged, aluatul care se foloseşte în diverse tarte, cornuleţe sau biscuiţi. Mi se pare că iese mult mai fraged decât dacă aş folosi untul normal”, spune Andreea Crăciun, blogger culinar.

Pentru a înlocui maioneza din ou puteţi face fie una din avocado, lămâie şi sare, fie din caju, ulei de măsline, usturoi şi apă. Ingredientele se mixează într-un blender.

„Sosul de obicei îl folosesc în sandvişuri, legume la grătar, sau dacă fac anumite mâncăruri, legume la cuptor, ca şi cum am folosi sosurile normale. Dacă dorim un sos mai subţire putem să punem mai multă apă, dacă vrem un sos mai gros sau o brânzică tartinabilă, punem mai puţină apă, explică Andreea Crăciun.

Puteţi obţine si un muştar sănătos cu aproape aceleasi ingrediente: caju, ulei de măsline, zeamă de lămâie, apă şi turmeric. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri