A început sezonul furturilor de biciclete. Cum ne păzim de hoți

Data publicării:
biciclete multe politia romana fb

„Eu am una la activ, furată de pe holul blocului. Asta a fost. Nu a fost legată, dar nici nu sunt foarte mulţi locatari. Intră tot felul de puştime. A fost imprudenţa mea,” povestește un păgubit.

Aproape 4.000 de lei l-a costat bicicleta cu care hoţii au dispărut în mai puţin de 10 secunde. Şi nu este singurul care plânge. În fiecare zi sunt reclamate cel puţin 20 de asemenea furturi la 112. Cele mai multe biciclete se fură din blocuri, chiar din casa scării. Nu ajută nici camerele de supraveghere care filmează hoţii, nici recompensele oferite de păgubiţi. E drept, există şi cazuri în care hoţii prinşi în flagrant oferă surprize poliţiştilor. La Vâlcea, în garajul unui bărbat, oamenii legii au găsit 47 de biciclete, toate furate în mai puţin de trei luni.

Soluţiile sunt foarte puţine. În momentul în care ieşim în oraş, să ne asigurăm că avem lacăt şi unde să ne prindem bicicleta, în special să fie în văzul nostru,” recomandă Romina Faur, preşedinta Verde pentru Biciclete.

E singurul sfat oferit şi de poliţişti. Realitatea este însă alta.

„Când m-am dus la magazin să cumpăr un lanţ de protecţie, mi-au zis că orice se poate tăia. Deci... merg pe ideea: sper să nu am ghinion,” spune o tânără.

Tot un biciclist vine cu sfatul, aparent, cel mai practic.

„Când plec undeva, plec unde ştiu că stă lângă mine. dacă mă duc la un restaurant, mă duc la un restaurant unde pot să o ţin lângă mine, să mi-o leg de picior,” zice un proprietar de bicicletă.

Statisticile Poliţiei arată că Bucureştiul, Timişoara şi Clujul sunt oraşe de unde s-au furat cele mai multe biciclete anul trecut.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri