Proiect ambițios. Sute de iubitori ai muntelui vopsesc marcaje și montează indicatoare pe poteci

Data publicării:
munte-1

Munţii Făgăraş, cota 1450. Până aici au urcat tineri încărcaţi cu bagaje în care poartă zeci de cutii cu vopsea şi unelte metalice. „Curăţăm scoarţa veche ca să adere vopseaua şi facem un semn pentru urcare şi unul pentru coborâre", spune unul dintre ei.

Tinerii vin din toate colţurile ţării şi lucrează în domenii diferite. Muntele îi uneşte într-o echipă cu un singur ţel: acela de a ajuta. Supravegheaţi îndeaproape de experţii unei asociații montane, voluntarii au urcat pe mai multe piscuri din ţară unde au schimbat marcaje şi indicatoare turistice vechi de aproape 40 de ani.

„Când eram mai mică m am rătăcit de câteva ori pe munte. Nu am găsit marcajul sau era prost făcut. Mi-am dat seama cât de util este pe munte", a explicat Andreea Bălbărău Asociaţia Montană Carpați.

„Semnele sunt punct, cruce, triunghi si banda, toate pe fond alb si de culori diferite: rosu, galben sau albastru. Marcajele sunt sigur una dintre componentele de bază ale securității pe drumurile de munte", subliniază Florin Fratu Aosciaţia Montană Carpaţi.

Aparent banale, aceste marcaje vopsite pe bucăţi din tablă sau pe copaci sunt de un real folos turiştilor dornici să facă drumeţii pe munte. În urmă cu o lună, un turist din Bucureşti nu le-a observat şi s-a rătăcit prin Munții Făgăraș. Salvamontiştii l-au salvat cu ajutorul unui elicopter SMURD, după ce acesta îşi pierduse cunoştinţa.

Până acum cei peste o sută de voluntari împreună cu membrii asociaţiei montane au refăcut 500 de kilometri din cele 800 de trasee de munte din România. Demersul lor este susținut de salvamontiști și finanțat din donații.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri