Castelul-calendar, o construcţie unică în România, uitată în paragină

Data publicării:
castelul calendar

Castelul, construit în 1911, a adunat în jurul lui multe legende. Ar fi fost ridicat în semn de dragoste faţă de una dintre fiicele ţarului Nicolae al II-lea al Rusiei, dar tânăra nu a mai ajuns aici. Ceruse baronului Istavan Ugron să paveze drumul către castel cu bani de aur, însă dorinţa nu i-a putut fi îndeplinită. Apoi, fata a fost ucisă.

Ioan Dorim, istoric: „Se împlinesc 97 de ani de la execuţia ţarului Rusiei cu întreaga familie. În 1899 Ugron Istvan avea 37 de ani şi s-a gândit el să facă un castel altcumva decât exista pe unde a fost el prin Europa”.

După 1945, construcţia a fost naţionalizată de autorităţile comuniste, care i-au dat, rând pe rând, mai multe utilizări. Din 2012, s-a pus lacătul pe imobil.

Castelul Ugron are nevoie de lucrări serioase de reabilitare în special la faţada care se degradează pe zi ce trece. Chiar şi aşa, clădirea este impresionantă şi astăzi: are 365 de ferestre, câte zile are un an, 52 de camere, câte săptămâni sunt într-un an, şi patru turnuri, la fel ca anotimpurile.

Clădirea aparţine Consiliului Judeţean Mureş, dar este în administrarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Mureş. Autorităţile au un plan pentru accesarea unor fonduri europene.

Constantin Doru, purtător de cuvânt DGASPC Mureş: „Nu vom putea porni la drum decât în urma unei expertize tehnice care ne va dovedi că da, clădirea respectivă va face faţă”.

Ciprian Dobre, preşedinte CJ Mureş: Cum Guvernul de un an şi şapte luni întârzie definitivarea ghidurilor solicitanţilor, noi nu avem pe ce să depunem acest proiect. Şi de doi de zile el e în conservare”.

După reparaţii, castelul ar putea deveni centru de zi pentru copiii nevoiaşi.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri