Cele mai bune solo-uri de chitară din toate timpurile. Top 10

Data publicării:
led zeppelin virginmedia 1

Foto: virginmedia.com

Topul a fost întocmit pe baza voturilor ascultătorilor postului BBC Radio 2, care au avut de ales dintr-o sută de piese rock, propuse de un grup de realizatori de radio, critici şi producători muzicali.

Melodia "Sweet Child O' Mine" a trupei Guns 'N' Roses s-a clasat pe locul al doilea în acest top, în timp ce "Back In Black" (AC/DC) şi "Smoke On The Water" (Deep Purple) s-au situat pe poziţiile a treia şi, respectiv, a patra.

Jimmy Page, chitaristul trupei Led Zeppelin, a spus că a fost extrem de surprins de plasarea piesei "Whole Lotta Love" pe locul întâi în acest clasament.

"Ne doream nişte acorduri care să te mişte, pe care oamenii să le înţeleagă, care să îi facă să zâmbească, dar când am început să le cânt cu trupa nu le-am mai putut controla. Am vrut să avem aceste acorduri de chitară şi ritmul impus de ele. Erau ameninţătoare şi, în acelaşi timp, mângâietoare", a mai spus Page.

""Whole Lotta Love" are unul dintre cele mai importante solo-uri de chitară din secolul al 20-lea", a spus Steve Levine, producător muzical. "Asculţi doar două note din el şi îţi dai seama imediat despre ce este vorba", a mai afirmat Steve Levine.

Topul este completat de melodia "Layla", a trupei Derek and The Dominoes (locul al cincilea), "How Soon Is Now?" a formaţie The Smiths (locul al şaselea), Down Down - Status Quo (locul al şaptelea), "Money For Nothing" - Dire Straits (locul al optulea), "You Really Got Me" - The Kinks (locul al nouălea) şi "Money" - Pink Floyd (locul al zecelea).

Led Zeppelin, înfiinţat în 1966, este considerat unul dintre cele mai inovatoare şi influente grupuri muzicale din secolul al XX-lea. Trupa Led Zeppelin s-a destrămat în 1980, în urma decesului toboşarului John Bonham. Led Zeppelin a vândut mai mult de 300 de milioane de albume în lumea întreagă. Printre cele mai de succes piese ale trupei se numără piese precum "Stairway to Heaven", "Whole Lotta Love" şi "Kashmir".

Membrii supravieţuitori ai formaţiei, Jimmy Page, Robert Plant şi John Paul Jones, s-au reunit o singură dată pe scenă, în decembrie 2007, pentru un concert unic, la O2 Arena din Londra, după ce nu mai cântaseră împreună de 19 ani. Milioane de fani s-au grăbit să se înregistreze pentru a obţine bilete, care au fost alocate prin tragere la sorţi, la acest eveniment unic. La acel concert, partitura pentru tobe a fost asigurată de Jason Bonham, fiul toboşarului John Bonham.

Concertul din 2007 a fost organizat în memoria regretatului cofondator al Atlantic Records, Ahmet Ertegun, care s-a ocupat de Led Zeppelin din 1968. Ertegun a murit în 2006, după ce a căzut în culise, în timpul unui concert al trupei The Rolling Stones.

Led Zeppelin a anunţat la începutul acestui an că va lansa versiuni remasterizate, de lux, ale tuturor albumelor sale de studio.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri