Electric Castle, şansa pentru salvarea castelului Banffy

Data publicării:
castel


Timea Berki, directorul de programe al Fundaţiei Transilvania Trust: „Suntem în holul camerei contesei Banffy Katalin. Ea dormea în camera cealaltă. Aici este o intrare într-un alt salon. Puteţi observa mixtura materialelor de construcţie - cărămidă îmbinată cu piatră şi se folosea mortar de var. Iar sus este şi o rămăşiţă de grindă din lemn. Sub noi există pivniţe boltite din piatră. Deci suntem în partea cea mai veche a castelului din epoca renascentistă”.

Castelul familiei Banffy a fost ridicat treptat, începând cu secolul al XIII-lea. Totul a început cu două conace, cărora li s-au adăugat mai apoi patru bastioane circulare. Incendiat de trupele germane în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, edificiul a fost naţionalizat în 1948. Comuniştii au încercat să-l renoveze în anii '60, dar din cauza materialelor nepotrivite folosite, au făcut mai mult rău. Lăsat apoi în paragină, castelul a început să fie restaurat în anul 2001, datorită Fundaţiei Transilvania Trust. Iar acesta este al treilea an când o parte din încasările de la Electric Castle va fi folosită în acest scop.

Timea Berki: „Anul trecut, din sumele intrate după Festival, am reuşit să terminăm acoperişul aripii neo-gotice, a clădirii principale, cea mai reprezentativă aripă, iar anul acesta, sperăm să continuăm restaurarea curţii de onoare. Dacă reuşim să acoperim, putem spune că am salvat castelul de la prăbuşire”.

Andi Vanca, organizatorul Festivalului Electric Castle: „E casa noastră şi trebuie să avem şi noi grijă de ea. Se vor reface căile de acces şi încercăm să găsim o soluţie pentru a electrifica fiecare clădire din perimetrul castelului”.

Spectatorii au fost încântaţi să afle că banii pe care îi dau pe bilete nu asigură doar distracţia, ci şi contribuie la salvarea unui monument istoric.

Castelul din Bonţida este renovat în prezent în proporţie de 20%, datorită unor investiţii în valoare de aproximativ două milioane de euro, din fonduri europene, donaţii şi alte surse. Ar mai fi nevoie de patru ori pe atât, pentru o restaurare completă. Anul trecut, din încasările de la Electric Castle, 30.000 de lei au fost folosiţi pentru renovarea clădirii.

Iar suma de anul acesta are toate şansele să fie mai mare. Organizatorii spun că doar în primele zile au fost peste 63.000 de spectatori la concerte. Acestora li se daugă şi cei veniţi în ultima seară de Festival.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri