JURNAL PENTRU COPII | Genii afară, anonimi în țară

Data publicării:
jurnal copii robotica - captura - 13 iulie 2015

Teodor şi Paul sunt doi dintre puştii români pasionaţi de robotică! Alături de colegii de echipă s-au impus la cele mai importante competiţii internaţionale de profil. Se mândresc cu locurile doi şi trei la Campionatul Mondial din Statele Unite, o medalie de aur la Best Challenger Award din Coreea de Sud şi locul 1 la concursuri organizate în Germania, Olanda, Cehia sau Rusia.

În mai puţin de doi ani tinerii savanţi au dus ţara noastră în elita roboticii mondiale, alături de Statele Unite, Japonia, China sau Rusia.

Elevii din România reuşesc să se menţină în topul celor mai buni roboticieni ai lumii, deşi în şcoli nu există nici măcar o singură oră de profil.

La competiţiile importante de robotică participă câteva mii de elevi din toată lumea. Dacă pentru cei mai mulţi cheltuielile sunt asigurate de comunităţile din care vin, nu acelaşi lucru se întâmplă cu tinerii din România. Pe 7 iulie, echipa ţării noastre trebuia să fie prezentă la Campionatul de Robotică Asia-Pacific, din Australia. Copiii au rămas acasă, deşi au încercat să găsească sponsori.

Situaţia s-ar putea repeta în luna noiembrie atunci când în Qatar va avea loc World Robot Olympiad. Costurile deplasării depăşesc 2.000 de euro de persoană, iar ei încă mai speră că vor putea face rost de fondurile necesare.

Până atunci, olimpicii din robotica românească lucrează la un proiect iniţiat de Agenţia Spaţială Română pe care speră să îl termine până în luna septembrie.

După terminarea studiilor, campionii din lumea roboticii nu vor să plece din ţară. Îşi doresc să facă o carieră în Romania, lângă prieteni şi familii. Cu o singură condiţie! Să fie ajutați de societate...

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri