Periuţele de dinţi nu sunt cancerigene

Data publicării:
coafat cancerigen

Arsenicul şi coafatul se găsesc pe lista Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii cu substanţe şi activităţi care pot provoca o maladie necruţătoare – cancerul.

Toate cele 989 de poziţii au fost stabilite, după ample analize, de cercetătorii Agenţiei de Studii asupra Cancerului, organizaţie care face parte din OMS.

Analizele au vizat inclusiv un ingredient al nylonului folosit pentru costumele de yoga şi periuţele de dinţi. Despre acesta, oamenii de ştiinţă spun că, probabil, nu este dăunător. Pe listă se află substanţe ale căror legătură cu maladia a fost deja demonstrată, cum ar fi plutoniumul şi fumul de ţigară.

Sunt însă şi unele la care nu se aşteaptă nimeni, cum ar fi rumeguşul de lemn şi peştele sărat din China, încluse în categoria I a a substanţelor cancerigene. Meseria de pictor sau cea de asistentă medicală sunt şi ele potenţial periculoase.

În octombrie anul trecut, OMS a lansat un raport potrivit căruia un mare număr de produse din carne procesată şi gătită pot creşte riscul îmbolnăvirii de cancer.

Cu toate acestea, tot mai multe voci din lumea academică, din industrie şi din domeniul sănătăţii acuză Organizaţia Mondială a Sănătăţii că sperie oamenii. Bob Tarone, fost statistician la Institutul Naţional American pentru Cancer, spune că studiile celor de la OMS nu fac niciun bine ştiinţei. Cât despre populaţie, aceasta nu poate fi decât confuză după ce află că aproape tot ce face sau mănâncă poate provoca o maladie cumplită.

Anual, cancerul ucide 8 milioane de oameni, în timp ce 14 milioane de noi cazuri sunt diagnosticate în acelaşi interval.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri