Sequoia, arborele gigant care poate trăi 5.000 de ani, obiectiv turistic în județul Cluj

Data publicării:
arbore

La cinci kilometri de centrul satului Săcuieu veghează, impunătoare, ceea ce moţii Apuseni numeau, mult timp, o „ciudăţenie" naturală. Este vorba de un sequoia, cel mai mare arbore din lume, plantata, după cum spune legenda, la începutul secoululi trecut, de un boier pe nume Ioan Gal.

„De când am venit eu aici şi m-am instalat aici era cu mult mai mic, dar tot gros era”, povestește Ioan Potra, localnic.

Arborele măsoară azi peste 40 de metri şi cu toate că mediul său natural sunt Munţii Sierra Nevada din Statele Unite, s-a încăpăţânat să trăiască pe pământ românesc

Un alt localnic, Radu Rus, povestește că arborele „a fost şi trăznit de un fulger, dar nu l-a afectat aşa de tare, decât vârful s-a uscat, dar şi-a revenit şi creşte în continuare”.

E foarte frumos ca să avem şi noi un copac monument istoric. Toată lumea vine şi îl vede. Dacă şi în vara asta n-o venit vreo 200, n-a venit nici unul. Au venit din Germania, au venit din Austria, au venit de la Galați”, povestește un alt localnic.

Asta cu toate că zona nu este amenajată pentru a primi turişti, iar drumul până la monumentul natural nu este asfaltat. Autorităţile locale promit însă că vor schimba situaţia.

„Fiind o proprietate privată, cred că împreună cu Consiliul Local şi cu Primăria o să căutăm o soluţie, să poată fi vizitat, nu sunt locuri de parcare”, spune Ioan Potra, secretarul comunei Săcuieu.

Arborele impresionant nu este singura atracţie a zonei. Aerul curat şi peisajele de toamnă de la poalele Apusenilor atrag numeroşi turişti, mai ales la sfârşitul săptămânii.

„Este teren de fotbal, teren de volei, este parc de joacă pentru copii, trambulină, plus este tiroliană”, spune Sukosd Stefan, proprietarul unui complex turistic.

Cazarea în zonă porneşte de la 35 de lei pe cameră şi poate ajunge până la 150 de lei, în funcţie de sezon, dar şi de numărul de paturi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri