VIDEO. Românii care zboară pe sub pământ

Data publicării:
parapant

Recordmeni mondiali fără celebritate! Aşa se recomandă, râzând, Ionuţ Riteş şi Adrian Buzan.

Printre zeci de medalii, cupe şi aparate de zbor, într-un apartament din cartierul Crângaşi patru performanţe omologate de Cartea Recordurilor stau cuminţi pe perete, aşteptând-o pe a cincea.

Cei doi piloți sunt printre pionierii motoparapantei din România, iar săptămâna aceasta şi-au doborât propria performanţă înregistrată în 2009 în Cartea Recordurilor: au zburat cu paramotorul la 208 metri sub pământ, pe o distanţă de patru kilometri. Precedentul record era stabilit la adâncimea de 140 de metri.

Ionuţ Riteş, recordman mondial: „În tagma noastră circulă o vorbă: la înălţime poate zbura oricine. Este un zbor în spaţiu închis, senzaţia este că zbori într-o catedrală. Parcă ai fi, vorba lui Adi, un fluture într-un borcan”.

De data aceasta, borcanul s-a numit salina Slănic Prahova, iar cei doi piloţi cu motorul în spate s-au chinuit să se încadreze pentru viraje în aşa fel încât să nu se loveasca de stâncile de sare. Totul trebuia să meargă perfect de zeci de ori la rând, de-a lungul celor 12 minute de zbor.

Adrian Buzan, recordman mondial: „Zborul îţi oferă foarte multă libertate. Ce frumos este să spui că eşti liber într-un spaţiu închis. E ceva abstract! A fost frumos!”.

Dar cum celebritatea nu vine gratis, pentru omologarea acestei premiere cei doi trebuie să plătească 3.000 de euro către Cartea Recordurilor. Celelalte recorduri înscrise sunt pentru salturi cu paraşuta in timpul eclipsei şi în noaptea dintre milenii.

Soţia unuia dintre parapantişti are şi ea un record în celebra Guinness Book: este prima femeie care a sărit cu paraşuta, fiind însărcinată, şi după ce a suferit o operaţie pe cord deschis.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri