Adăpostul alpin din Piatra Craiului a fost refăcut de la zero

Data publicării:
adapost munte piatra craiului - captura

Misiunea a început imediat după răsăritul soarelui, la marginea oraşului Zărneşti. 50 de voluntari, printre care 20 de jandarmi montani, şi-au împărţit sarcinile şi au urcat cu piesele refugiului în spinare până la 1.685 de metri. Noul adăpost a costat 13.000 de lei, bani ai Parcului Naţional Piatra Craiului.

„Am avut norocul să cărăm cea mai grea piesă, intrarea, asta a fost, până la urmă am reuşit cu greu, dar am învins situaţia”, spune lt. col. Marian Măluşelu, comandant Jandarmeria Montană Braşov

Paul Dumitru, voluntar: „Am venit pentru că iubim muntele, pentru că vrem să ne mai adăpostim şi noi în zona asta frumoasă, când o să mai fie nevoie”.

Patru ore au escaladat muntele, iar odată ajunşi la înălţime, voluntarii au montat refugiul piesă cu piesă, exact ca un puzzle. Este pregătit să întâmpine turiştii care vor să se adăpostească în caz de vreme rea sau în caz de accidentare.

Odată ce piesele au fost cărate pe platou, refugiul a fost ridicat în mai puţin de trei ore. Construcţia este cât se poate de importantă, pentru că de aici pleacă multe trasee de alpinism şi două din cele mai importante trasee turistice din Piatra Craiului: Brâul Ciorânga şi Brâul de Mijloc.

„Forma lui este potrivită pentru condiţiile meteo de aici, avem trei refugii identice în zona crestei, care până acum s-au comportat foarte bine”, a declarat Mircea Vergheleţ, director la Administraţia Parcului Naţonal Piatra Craiului

Refugiul înlocuit fusese construit în anii '80. Noul adăpost vă aşteaptă acum pe versantul vestic al muntelui, pe cel mai nou traseu turistic din Piatra Craiului: Padina lui Călineţ - Brâul Ciorânga - Vârful Ascuţit.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri