În vacanţe, românii nu pun preţ pe cazare, ci pe mâncare

Data publicării:
Vacanta Grecia - Guliver GettyImages

39 de euro pentru o noapte de cazare. Atât alocă românii, în medie, atunci când pleacă în vacanţă în străinătate. Nu doar românii sunt zgârciţi cu hotelierii. Se bat cu portughezii pentru ultimul loc între europeni la aceste cheltuieli. Belgienii, olandezii sau finlandezii sunt mult mai generoşi şi alocă o sumă de câteva ori mai mare.

„Nu contează atât de mult cazarea, că nu stau la cazare, ea e făcută să dormi acolo şi cam atât.”

„De ce să merg la un hotel de 5 stele? Prefer să merg la un hotel de 3 stele curat.”

„Nu mi se pare normal să mă arunc la cele mai mari preţuri.”

Românii sunt vânători de oferte, spun specialiștii din turism.

Nu sunt amatori de cazări, de exemplu, fără baie în cameră, doar de dragul de a plăti un preţ foarte mic. Pun preţ şi pe calitate, dar îşi doresc cea mai bună ofertă pentru calitatea pe care şi-o doresc”, spune Cristina Pipias, consultant în turism.

Chilipiruri se găsesc peste tot în lume.

Madridul primeşte anual 10 milioane de turişti cu oferte pentru toate buzunarele. Cine nu are restricţii financiare poate alege dintre hotelurile de 4 sau 5 stele, iar cei cu buget redus pot opta pentru hoteluri cu tarife între 30 şi 50 de euro, care oferă o cameră cu o baie privată, mic dejun şi acces la internet.

Pentru cei care vor o vacanţă în capitala Franţei, există varianta hostelului, unde pot găsi o cazare care să ofere internet, parcare, chiar şi mic dejun, incluse în preţ. Însă vor fi nevoiţi să stea cu mai multe persoane în cameră, iar baia este la comun.

Totuși, românii nu sunt chiar cei mai cumpătați în vacanţă. Fiecare român pleacă cu aproape 400 de euro în portofel pentru o săptămână, mai mult decât îşi permit bulgarii, slovenii sau ungurii.

Atunci când ajung la destinaţia de vacanţă, românii cumpără şi suveniruri. Nu doar pentru ei, ci şi pentru familie şi prieteni. Alocă în medie 50 de euro, de cinci ori mai mult decât germanii, francezii sau britanicii, care pun mai puţin accent pe obiecte şi preferă vederile.

Dacă merg la sejur, îşi achiziţionează aproape toate excursiile opţionale de acolo, deşi e în detrimentul faptului că nu mai au timp să meargă la plajă”, spune Marius Berca, director în cadrul unei agenţii de turism.

Românii au lăsat anul trecut în vacanţele din străinătate 355 de milioane de euro, în timp ce, în plimbările în ţară, au cheltuit de patru ori mai mult, adică 1,5 miliarde de euro.

Cheltuieli pentru cazare în străinătate, potrivit Comisiei Europene

România: 39 euro/noapte

Portugalia: 39 euro/noapte

Bulgaria: 43 euro/noapte

Grecia: 49 euro/noapte

.................

Belgia: 123 euro/noapte

Malta: 131 euro/noapte

Olanda: 147 euro/noapte

Finlanda: 157 euro/noapte

Cheltuieli pentru călătorie per sejur, potrivit Comisiei Europene

România: 369 euro

Bulgaria: 329 euro

Slovenia: 308 euro

Ungaria: 304 euro

.....

Malta: 1020 euro

Franţa: 991 euro

Belgia: 988 euro

Austria: 907 euro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri