Mini-campionat de tras sfoara, la Cluj-Napoca

Data publicării:
concurs sfoara

Forţă, sincronizare şi o strategie cât mai bine gândită. De asta au avut nevoie cele opt echipe, formate din tot atâţia participanţi, la primul mini-campionat de tras sfoara, organizat la Cluj-Napoca.

Mihai Silvăşan tocmai şi-a încheiat cariera de baschetbalist profesionist, însă competiţia i-a rămas în sânge. „E un sport de echipă. Nu contează cine e mai puternic. Dacă nu trag toți în același timp și să fie un timing foarte bun nu ai şanse să câştigi. E ca la canotaj de exemplu. E greu și îmi pare bine că am experimentat acest fel de competiție”, spune Mihai Silvăşan.

"Trasul sforii" are o istorie bogată, care ajunge până în primele secole ale mileniului trecut. Vikingii, asiaticii, dar şi indienii nord-americani îl practicau pentru a-şi demonstra forţa, dar şi pentru a media conflicte.

„Acest sport era practicat cu intensitate de vikingi și era o probă de bărbăţie. Există o legendă cu un rege al Danemarcei care lupta singur cu opt adversari şi îi învingea. În spaţiul românesc, acest sport a fost practicat mai mult de comunităţile germane din Transilvania”, spune istoricul Tudor Sălăgean.

Astăzi există şi o federaţie internaţională, iar, după aproape 100 de ani de pauză, "Trasul sforii" ar putea redeveni sport olimpic. Până atunci, el este practicat ca hobby.

„Trebuie să respecţi reguli, dar este foarte uşor să fie practicat în scop recreaţional. Poate fi utilizat foarte bine în team building-uri. Dacă pui oameni să tragă de frânghie vei avea rezultatul imediat”, spune Dariusz Bajkowski, reprezentant Tug of War Federation.

Pentru că ploaia i-a încurcat pe participanţi, câştigătorii vor fi desemnaţi astăzi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri