TURIST ACASĂ. O biserică-mausoleu domină localitatea Bobda din Timiș

Data publicării:
mausoleu

Istoria vechii biserici este legată de numele lui Ghiula Ciavoși. Ultimul grof din Bobda aduce la sfârșitul secolului al XIX-lea în mica localitate bănățeană luxul și strălucirea marilor curți europene. El construiește aici un palat impresionant cu 42 de încăperi și un splendid mausoleu. Acesta este o replică a celebrei bazilici din Esztergom, Ungaria. Vitraliile sunt realizate în Germania, iar cele două clopote, al căror sunet maiestuos a rămas neschimbat până astăzi, au fost comandate de la Viena.

Baronul moare în 1911 și este înmormântat în subsolul bisericii într-un sicriu de sticlă alături de soția sa - înmormântată într-un sicriu de metal. Primul primar al localității, numit în 1945, profanează însă mormintele familiei nobiliare și fură bijuteriile celor doi nobili. Oamenii locului spun că și acum, la ore târzii în noapte, sufletele lor bântuie cavoul în care mai există sicriile fără oseminte ale baronului și soției sale.

Cei care vor să vadă locul cu cea mai misterioasă poveste din Banat trebuie să meargă, de la Timișoara, pe șoseaua 59A până în localitatea Cărpiniș și pe 59B până la Cenei. De la Cenei la Bobda drumul de aproximativ 3 kilometri se poate parcurge cu mașina.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri