Parisul, destinaţia preferată a cuplurilor 

Data publicării:
paris pont des arts

Chiar dacă începuturile acestui obicei își au originile în Serbia, în timpul primului război mondial, cel mai cunoscut loc din lume unde se leagă lacătele dragostei a devenit Pont des Arts din Paris.

„Mai mult de un milion de lacate erau agățate pe celebrul Pont des Arts din Paris. Greutatea lor atingea 45 de tone, astfel că primaria a decis să le înlăture întrucât, spuneau autoritățile franceze, puneau în pericol chiar siguranța structurii podului. Dacă imediat după, gardurile au fost înlocuite cu opere ale unor artişti contemporani, acum, după cum puteți vedea, fostul loc dedicat lacătelor este împrejmuit cu panouri de sticlă”, spune Sebastian Perju, corespondent Digi24.

La Roma, acest semn al afecțiunii poate scoate din buzunarul ghinioniștilor 50 de euro. În 2007, primarul capitalei Italiei a introdus această amendă pentru a-i descuraja pe îndrăgostiți să lege lacăte. În același timp, și între turiștii și aleșii Parisului se poartă o luptă de la distanță. În timp ce primăria scoate gardurile cu lacăte de pe tot mai multe poduri, turiștii găsesc alte metode de a continua tradiția.

Pont Neuf este unul dintre puținele poduri pe care trecătorii își mai pot încă arăta iubirea în acest fel. După Pont des Arts, un alt bastion al lacătelor e pe cale să dispară.

„Sunt 37 de poduri peste Sena, iar multe dintre ele erau pline cu lacăte. După Pont des Arts însă, Pont de l'Archeveché, pe care ne aflăm acum și care era și el celebru pentru această tradiție a intrat și el în reamenajări din aceeași cauză. De altfel, primăria Parisului a lansat campanii prin care să îndemne lumea să găsească alte modalități prin care să-și exprime iubirea, motivând, pur și simplu, că podurile nu rezistă dragostei turiștilor. Până acum, vizitatorii au găsit metode și locuri ingenioase pentru a continua tradiția și par deciși să nu o lase să moară”, adauga Sebastian Perju.

Unii dintre musafirii din capitala Franței devin chiar vehemenți pe această temă.

Turiștii nu se sfiesc să recunoască faptul că iubesc această tradiție. Mai ales că pentru a înfăptui iubirea veșnică nu e nevoie de prea mult efort. Iar prețul e unul modic pentru aproape orice doritor. Doi euro, în care este inclusă şi inscripţionarea cu marker-ul permanent.

„Procedeul este unul simplu. Se cumpără un lacăt de la unul dintre vânzătorii ambulanţi de pe malul Senei, se scrie numele celor doi îndrăgostiţi pe el, se leagă pe gard, iar cheia este aruncată direct în Sena, ca simbol al faptului că iubirea dintre cei doi nu mai poate fi desfăcută”, relatează corespondentul Digi24.

Rămâne de văzut cine va reuși să câștige acest duel încins dintre vizitatori și autorități, însă un lucru e cert: cuplurile din toate colțurile lumii și de toate vârstele își vor spune în continuare „Je t'aime” pe malurile Senei, oriunde vor găsi până la urmă un gard pe care să agațe un lacăt cu numele lor .

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri