Prinţul Charles: Poate oamenii nu văd asta, dar România este o ţară minunată

Data publicării:
charles-1

 

Cea de-a treia parte a seriei documentare "Wild Carpathia", intitulată "Wild Forever", promovează mai multe zone din România, între care oraşul Cluj-Napoca, Maramureşul, cimitirul de la Săpânţa, Bucovina, Munţii Făgăraş, Valea Zălanului şi satul Saschiz, şi include un interviu cu prinţul Charles al Marii Britanii, prin care acesta îşi manifestă dorinţa de a ajuta România să-şi conserve moştenirea culturală rurală.

Întrebat de scenaristul şi prezentatorul documentarului, Charlie Ottley, cum poate fi conservat peisajul mitic din România, prinţul Charles spune: „În ziua de azi, este o adevărată provocare. Întâi şi întâi, trebuie convinşi oamenii de cât de preţios este”.

Totodată, prinţul Charles spune că o mare problemă pe care a întâlnit-o în România "este concepţia oamenilor că lucrurile lor sunt vechi şi demodate, că sunt irelevante".

"Aruncă lucrurile vechi, dar mai târziu ajung să le vadă valoarea. De multe ori, este deja prea târziu, fiindcă au dărâmat multe clădiri sau le-au modernizat excesiv. Cererea uriaşă pentru hrană şi lucruri trebuincioase e evidentă. Dar un aspect vital e cum abordezi comunităţile locale. Cum să ajuţi la supravieţuirea micilor proprietari. Această parte a lumii nu este pentru arat. Dacă s-ar ara, s-ar elibera mult carbon, foarte dăunător. Păşunile de aici sunt de-a dreptul unice la nivel european şi mondial. N-am mai văzut ceva asemănător, n-a mai rămas aşa ceva nicăieri. Sunt o bijuterie din coroana României. Poate oamenii nu văd asta, dar România este o ţară minunată. Aici trăiesc oameni remarcabili, care nu se dau bătuţi. Au trăit experienţe îngrozitoare, care i-au afectat foarte mult: cele două războaie mondiale şi toate celelalte suferinţe trăite de la al Doilea Război Mondial până acum. Aceşti oameni au trecut prin multe, au văzut multe suferinţe, distrugeri, iar vieţile le-au fost distruse. Le suntem datori să găsim o cale pentru un viitor mai bun, care să le păstreze cultura, tradiţiile şi valorile", spune prinţul Charles.

Acesta mai atrage însă atenţia că, "dacă nu se păstrează vie calitatea şi integritatea care atrage oamenii datorită frumuseţii ei şi dacă nu se ridică standardele spaţiilor de cazare şi ofertelor", va fi dificil pentru multe dintre locurile frumoase din România să supravieţuiască.

Premiera de gală a celei de-a treia părţi a seriei documentare "Wild Carpathia" a avut loc miercuri seară, la hotelul Pullman din Bucureşti. La eveniment au participat numeroase personalităţi, între care ambasadorul Marii Britanii în România, Martin Harris, ministrul delegat pentru IMM, Turism şi Mediu de Afaceri, Maria Grapini, ministrul Mediului, Rovana Plumb, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, dar şi Elisabeta Lipă, Ilie Năstase, Ivan Patzaichin, Valeria Răcilă van Groningen şi Steven van Groningen. Totodată, Loredana Groza şi Grigore Leşe - care apar şi în cel de-al treilea episod al documentarului "Wild Carpathia" - au susţinut recitaluri pentru invitaţii prezenţi la eveniment.

Partea a treia a seriei documentare "Wild Carpathia", intitulată "Wild Forever" şi produsă de compania britanică Almond Films, va fi difuzată la nivel mondial începând de luna viitoare. În România, "Wild Carpathia - Wild Forever" va fi difuzată pe Travel Channel pe 8 noiembrie, de la ora 21.00.

Prima parte a documentarului "Wild Carpathia" a prezentat munţii spectaculoşi (Carpaţii Occidentali - Munţii Apuseni) şi pădurile seculare ale Transilvaniei.

Partea a doua, "Wild Carpathia - From the Mountains To The Sea", a fost o călătorie de la Porţile de Fier până în Delta Dunării, care a inclus prezentarea unor locuri de pe Valea Oltului, a Munţilor Făgăraş, a Castelului Peleş, a mănăstirii Cozia şi a unor localităţi din Delta Dunării. Acest al doilea episod al documentarului a inclus interviuri cu principesa Margareta a României şi cu Ivan Patzaichin.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri