Râușor, comoara ascunsă din Retezat

Data publicării:
RETEZAT

Odată ajunși la Râușor, turiștii descoperă că au nevoie de zile întregi pentru a vizita întreaga zonă. La doar câteva minute de mers cu mașina sau la o jumătate de oră de mers pe jos este Cetatea Colț, de unde se deschide ampla imagine a întregului Retezat. Cetatea își datorează renumele în special lui Jules Verne, căruia i-a inspirat romanul „Castelul din Carpați”.

Nu departe de Râușor sunt și biserica de piatră de la Densuș, cel mai vechi lăcaș de cult din piatră din România, sau Sarmisegetuza Ulpia Traiana, capitala ridicată de împăratul Traian după cucerirea Daciei conduse de Decebal. Și asta nu e tot.

Stațiunea Râușor este punct de plecare și spre diferite trasee montane. De aici, împătimiții de munte pot urca pe jos spre cabana Pietrele, spre Vârful Retezat sau spre Vârful Peleaga, durata traseelor fiind estimată între 2 și 8 ore. Odată ajunși la finalul traseelor, turiștii fie pot să campeze acolo, fie se întorc în stațiune.

Pentru cei care preferă confortul unei camere, pensiunile și casele de vacanță din stațiune sunt cea mai bună opțiune. Unii proprietari închiriază toată cabana unui grup mai mare. Alții preferă să închirieze cameră cu cameră, la prețuri cuprinse între 100 și 120 de lei pe noapte, cu micul dejun inclus.

În sezonul rece, iubitorii sporturilor de iarnă au trei pârtii omologate, cu instalație de teleschi și nocturnă. E loc și pentru schiori, dar și pentru micuții care vor să se dea cu sania. În mijlocul pădurii, un parc de aventuri este deschis pentru vizitatori tot timpul anului.

Este un complex de ateliere de diferite forme, diferite modele, pe care se pot încerca aptitudinile fizice Cireașa de pe tort a atelierului pentru curajoși este o tiroliană de 60 de metri lungime, care îi umple de încântare și pe copii, dar deopotrivă și pe adulți”, spune Gabriel Miklos de la Salvamont Râușor.

Dacă e suficient de frig, la Râușor se formează un patinoar natural, la baza pârtiei. Orice ar alege să facă în mica stațiune din Retezat, cei care vin aici recunosc că o fac pentru peisaje, dar și pentru lipsa aglomerației.

„E o zonă minunată, aerul îi splendid, peisajele superbe. Și ceva mai multă liniște? Foarte multă liniște, un avantaj e că nu este semnal la telefon, internet nu e, deci ce vrei mai mult?”, spune un turist.

„Este o zonă tipică pentru turismul la munte, păcat că e doar turism de weekend în zona asta, am văzut că au început și investițiile în zonă și sper să continue și pe mai departe”, spune un altul.

Există o categorie de turiști care se simt ca acasă aici, din imediata apropiere a Râușorului, dar și din Timișoara, Sibiu, vin și în mod organizat, dar și ca o evadare în weekend”, confirmă Gabriel Miklos, de la Salvamont Râușor.

Stațiunea Râușor este la mai puțin de 30 de km de orașul Hațeg, unde se poate ajunge pe DN 66, fie dinspre Deva, fie dinspre Petroșani. Dacă veniți dinspre Caransebeș, urmați drumul național 68.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri