FOTO VIDEO România frumoasă. Drumeţie în comuna cu 119 locuitori şi 40 de pensiuni

Data publicării:
comuna 2 1

În Brebu Nou trăiesc 119 oameni, toți de origine germană, iar în cele două sate ale localității, sunt peste 40 de pensiuni.

În anul 2015, puţini oameni mai trăiesc în Brebu Nou sau Gărâna, satele care formează una dintre cele mai mici comune din România, care la ultimul recensământ avea doar 119 locuitori. După Revoluţia din 1989 multe dintre gospodării au fost vândute timişorenilor sau reşiţenilor şi ulterior s-au transformat în case de vacanţă.

Simina Kovacs trăieşte în Brebu Nou din anul 1984, atunci când aşezarea din Banat era populată de sute de pemi şi ne-a spus povestea locului.

"Brebu Nou este un sat oarecum uitat de lume dar totusi plin de viaţă. Foştii locuitori din Brebu care erau de origine germană au fost aduşi de împărăteasa Maria Tereza să păzească graniţele Imperiului Austro-Ungar. Tot ce vezi aici, în jur era pădure. Şi atunci Maria Tereza a zis: acesta este locul vostru, făceţi-vă o viaţă. Şi atunci au despădurit şi au început să lucreze pământul, să crească animale.... Şi aşa s-a desfăşurat viaţa lor până când a venit Revoluţia din `89.

Bărbaţii lucrau la baraj sau la pădure, iar femeile sau pemoaicele cum li se spunea erau renumite pentru că se duceau la Reşiţa cu lapte, brânză, ouă care pe atunci erau 100% naturale. (... ) Bucatele tradiţionale pe vremea pemilor se bazau pe ceea ce cultivau aici. Acum mai sunt doi fermieri, aici în zonă şi aproape toate pensiunile ne alimentăm de la ei: cartofi, brânză, lapte, lucruri de bază. Mâncăruri tradiţionale ...este un gulaş pe care îl facem noi aici, care nu este cu cartofi ci cu un fel de paste cu cartofi, este un muşchiuleţ umplut cu diverse ierburi ... După aceea sunt foarte multe mâncăruri pe bază de ciuperci pentru că zona este foarte cunoscută de culegătorii de ciuperci".

Tradiţiile s-au cam pierdut pentru că oamenii au plecat, dar în fiecare an se strâng aici peste 100-200 de pemi, vin înapoi din Germania şi sărbătoresc hramul Bisericii care în zona de aici se numeşte Kirvai.

În 2015, puţinii oameni care mai trăiesc la Brebu Nou nu duc grija zilei de mâine. Dimpotrivă!

Dacă în timpul săptămânii la Brebu Nou este pustiu, în weekenduri - străzile din sat sunt pline de copii care bat mingea, merg pe patine cu rotile sau se dau cu placa de skateboard. Iasmina este unul dintre ei. Are 10 ani şi abia aşteaptă ziua de vineri, ca să vină împreună cu părinţii la Brebu Nou.

La Brebu Nou, Miruna a întâlnit unul dintre cei mai mari câini. Uriaşul este însă bun şi prietenos, chiar dacă la prima vedere vizitatorii se gândesc de două ori înainte de a-l mângâia.

În micuţa aşezare de la poalele munţilor Semenic, Miruna a mai bifat o premieră! A urcat pentru prima dată pe o placă de skateboard.

Alături de satele Brebu Nou şi Gărâna, în micuţa aşezare din judeţul Caraş-Severin mai există un loc pe care turiştii vin să îl viziteze, atât vara cât şi iarna.

În comuna Brebu Nou se află una dintre cele mai frumoase staţiuni din Banat: Trei Ape.

Lacul Trei Ape are o suprafaţă de 45 de hectare şi este cel mai înalt lac de acumulare din Semenic.

Numele este dat de cele trei râuri care coboară din munţi: Semenic, Grădişte şi Brebu.

La Brebu Nou turiştii se distrează zi şi noapte! Asta pentru că localnicii obişnuiesc să le pregătească surprize şi după ce apune soarele. Dintre toate, focul de tabără se bucură, de fiecare dată, de un succes uriaş!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri