Turiștii, străini de România. Numărul vizitatorilor de peste granițe crește cu mai puțin de 5% pe an

Data publicării:
biserica neagra - turism.brasovcity.ro

Primul beneficiu palpabil după intrarea în Uniunea Europeană a fost că orice român a putut pleca în concediu fără să aștepte acordarea unei vize. A urmat, imediat, munca în străinătate.

„În 2007 şi, apoi, în 2008 circulaţia turistică în România a înregistrat creşteri de două cifre, în 2007 cresteri de peste 10%, și trendul a continuat și în 2008”, spune Lucia Morariu, preşedinte ANAT.

Criza financiară din 2009 şi 2010 s-a simţit însă. Ne-au vizitat mai puţini turişti străini, în primul rând din cauza preţurilor mari pe care continuau să le aibă pachetele de vacanţă În România.

Străinii nu se înghesuie să cumpere suveniruri sau să îşi dea banii pe distracţii în ţara noastră. 80% din bugetul de vacanţă este cheltuit pentru cazare şI masă.

România încasează de pe urma turiştilor străini de patru ori mai puţin faţă de câştigul Ungariei şi de 22 de ori mai puţin faţă de câştigul Turciei.

Asta chiar dacă statutul de membru al Uniunii Europene a adus altfel de beneficii financiare ţării noastre - fondurile europene nerambursabile.

Au fost bani care s-au alocat atât pentru infrastructură de turism, cât şi pentru promovare turism: 150 de milioane de euro alocate pentru perioada 2007 - 2013”, afirmă Razvan Filipescu, preşedinte Autorității Naţionale pentru Turism.

România a participat în ultimii 7 ani la toate târgurile de turism importante la nivel European şI la nivel mondial şI a investit sume enorme în campanii de promovare.

Turiştii străini nu s-au lăsat însă impresionaţi.

Multi dintre cei care au venit totuşi au fost curioşi să vadă cu ochii lor frumuseţile româneşti aşa cum au fost prezentate de Prinţul Charles al Marii Britanii.

România a mai câştigat notorietate şi ca urmare a desemnării Sibiului drept Capitală Cultural Europeană, în anul 2007.

Totuşi România apare ca o destinaţie puţin cunoscută pe harta turistică a Europei.

Media de înnoptări - de 2, 5 nopţi - arată că cei mai mulţi turişti vin pentru afaceri și evenimente. Cei care vin pentru relaxare, pe circuite sunt puţini, cifra e mică, doar câteva sute de mii”, spune Traian Bădulescu, consultant în turism.

80 la sută din vizitatori se opresc prima dată în Capitală sau în marile oraşe din inima ţării: Sibiu, Sighişoara şi Braşov. Merg apoi în circuite culturale, în staţiunile montane sau pe cele balneare. Litoralul este la coada alegerilor de vacanţă pentru străini.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri