Victor Ponta, invitat să-și petreacă gratuit o săptămână de concediu la Mamaia

Data publicării:
plaja vacanta litoral - GettyImages - 23 iulie

„Unde am mers și eu în vacanță e un pic mai ieftin decât la Mamaia”, a afirmat premierul Victor Ponta la un post de televiziune. Presa a scris că premierul și-a petrecut concediul la Miami, în Statele Unite.

 

„Invitaţia, de fapt, nu este făcută de hotelieri, ci – sigur, împreună cu hotelierii - şi de Patronatul Agenţiilor de Turism. Noi ştim foarte bine că nu poate un hotel din Miami să fie mai ieftin. Sigur că este posibil ca în Caraibe berea să fie mai ieftină decât la Mamaia, nu este exclus. Cred că trebuie o discuţie mai elaborată, nu o declaraţie venind din vacanţă, mai mult metaforică. Pentru că, cu siguranţă, nu are cum să fie, în general, Miami mai ieftin decât România sau decât Mamaia. Dar la anumite servicii, Miami poate să fie mai ieftin, de ce nu?”, a explicat la Digi24 Alin Burcea, prim-vicepreședintele ANAT:

(VIDEO. Explicațiile lui Alin Burcea, prim-vicepreședinte ANAT)

În fapt, lansând această invitație, cei care lucrează în domeniul turismului vor să lanseze o discuție despre posibilitatea reducerii taxelor.

„Noi ştim foarte bine că nu poate un hotel din Miami să fie mai ieftin. Dacă este mai scumpă Mamaia, hai să vedem ce taxe putem să reducem! Deci eu pot să vă spun că sunt taxe în continuare mari la hoteluri, legate de impozitul pe clădiri şi pe terenuri. Pot să vă spun că la turiştii străini încă avem un TVA de 9%. Sunt ţări care practică zero la sută”, a subliniat Alin Borcea, președinte ANAT.

În plus, spun hotelierii, cine vrea să petreacă vacanţa peste Ocean trebuie să ia în calcul mai multe aspecte, printre care şi transportul care depăşeşte 1000 de euro de persoană dus-întors.

„De obicei micul dejun în Statele Unite nu este inclus în preţ, iar dacă este inclus, este undeva la 15-25 de dolari de persoană pe zi. Dacă îl comparăm cu România, unde micul dejun este 10-15 lei, diferența e destul de mare”, arată Cristian Bărhălescu, managerul unei agenții de turism.

Hotelierii spun că taxele mari din România transformă vacanţele într-un lux pe care nu şi-l permite orice turist.

În plin sezon, hotelurile din Mamaia au preţuri care variază între 125 de lei pe noapte, la servicii de o stea şi 5600 de lei pe noapte la hotelurile de 5 stele.

Cel mai luxos şi, bineînţeles, cel mai scump apartament din staţiunea Mamaia costă 1.300 de euro pe noapte. Sunt persoane publice care l-au închiriat deja şi pentru luna septembrie.

Potrivit agenţiilor din turism, reducerea fiscalităţii ar duce contribuţia acestui domeniu la 6% din PIB, faţă de 2% cât este în prezent.

Deşi premierul a recunoscut că şi-a petrecut vacanţa în străinătate, nu a confirmat că fotografiile în care a fost surprins erau făcute chiar în Miami.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri