45 de ani de la prima Dacia 1300

Data publicării:
PRIMA DACIE

Cei care au ajuns în weekend prin Piaţa Sfatului au avut şansa să facă o adevărată călătorie în timp, în vremurile în care bătrâna Dacie era un lux pe care şi-l permiteau doar oamenii cu stare şi cu dare de mână.

"Pe vremea lui Ceauşescu, o Dacie era 70 de mii de lei, pe factură. Dacă o mai voiai cu îmbunătăţiri, mai era vorba de vreo 5-10.000 de lei", spune un trecător.

Puţini sunt cei care ştiu că Dacia 1300 este o copie după modelul de Renault 12 şi că până în anul 1972 era asamblată din piese de producţie franţuzească. Cu toate acestea, Dacia şi-a câştigat locul și personalitatea ei în lumea automobilistică.

Devenită maşină istorică, acum, Dacia se bucură, cel puţin din partea pasionaţilor de automobilism, de o atenţie deosebită.

Violonistul Remus Azoiţei are un Renault 12, cu volan pe dreapta. L-a cumpărat de la un englez iar maşina l-a purtat peste tot.

"Copii fiind plecam la mare, la munte, venea tata să ne ia d ela şcoală cu maşina şi astea sunt trăiri de nepreţuit, imposibil de cuantificat", povesteşte Remus Azoiţei. 

Din cele 2.000 de modele de Dacia fabricate, Retromobil Club România are înregistrate ca autovehicule istorice doar 80 de maşini.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri