Antreprenori în satul natal

Data publicării:
AFACERI FAGARAS

Fondurile europene i-au atras pe mulţi făgărăşeni plecaţi la muncă în străinătate să se întoarcă acasă. Tot mai mulţi vor să acceseze noile axe de finanţare în domeniul dezvoltării rurale. Familia Fogoroş s-a întors de curând din Spania unde a locuit 15 ani. Pentru că acolo nu se mai găseşte atât de uşor un loc de muncă, au venit acasă, în satul Copăcel, unde vor să-şi deschidă o seră cu bani europeni. Cât au stat în Spania au reuşit să strângă aproape 60.000 de euro iar restul, până la 200.000 vor să-i obţină în urma proiectului european la care muncesc acum.

"Vrem să deschidem sere de legume şi flori. Vrem să ne întoarcem definitiv, să încercăm să facem o afacere aici", spune Cristian Fogoroş - localnic.

Corina Murariu s-a întors din Italia acum doi ani. Din banii strânşi în cei 17 ani de muncă peste hotare şi-a deschis solarii într-un sat de lângă Făgăraş. Nu îi pare rău că a renunţat la viaţa din străinătate pentru că, spune ea, deşi e greu în agricultură, se simte mai bine acasă.

"Valoarea investiţiei iniţială, am plecat de la 30, cam la 35.000 de euro am ajuns, producem tomate, ardei kapia, gogoşar, am pus un pic din toate, că pt piaţă să avem şi un pic mai variat", spune Corina Murariu - antreprenor.

Mulţi dintre cei care vor să se întoarcă în ţară şi să deschidă o afacere cer consultanţă la Camera de Comerţ şi Industrie. De aici sunt îndrumaţi să acceseze fonduri europene.

"Ei vor să renunţe la munca de acolo, să vină să investească la noi în ţară, în propriile lor afaceri, astfel încât să aibă un job în România. Singura investiţie fezabilă în acest moment ar fi în domeniul agricol, zootehnic, forestier", spune Gabriel Vâju - consultant.

În 2013 şi în 2014, în jur de 10 proiecte pe an au primit finanţare europeană pentru investiţii în localităţile din Ţara Făgăraşului. Anul acesta numărul celor care cer consultanţă pentru o afacere este în creştere.

Numai în ultimele două săptămâni la Camera de Comerţ şi Industrie din Făgăraş au cerut consultanţă peste 30 de persoane.

Cei mai mulţi localnici reveniţi în ţară după ani buni doresc să deschidă pensiuni, dar sunt în evaluare proiecte şi pentru înfiinţarea unei fabrici de lumânări ornamentale sau a unui centru de relaxare cu spa.

Reporter: Mirela Palcu
Operator: Alexandru Apetroae

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri