Baia comunală se transformă în centru cultural

Data publicării:
BAITZA COMUNALA

Istoricul Elena Băjenaru îşi aminteşte că baia comunală a funcţionat la Făgăraş mult timp după Revoluţia din 89. Clădirea se află chiar vizavi de Cetatea Făgăraşului şi are o vechime de peste 100 de ani. După ce autorităţile au pus lacătul pe uşă, baia comunală a intrat în ruină.

" Informaţii certe despre anul construcţiei acestei clădiri nu avem, însă din imaginile de epocă bănuim că a fost construită imediat după Primul Război Mondial. Într-adevăr avem informaţii că soldaţii faceau baie aici în baia comunală ", spune  Elena Băjenaru - istoric.

Localnicii din Făgăraş îşi amintesc cum mergeau să facă baie aici, pe vremea când nu toţi aveau condiţii pentru igienă acasă.

" Făceam baie, că nu aveam acasă, lucram în fabrică, în combinat, când veneam o dată pe săptămână făceam baie aici ", povesteşte un locuitor al Făgăraşului. 

" Era foarte frumos şi bine pentru toată lumea care se ducea se putea spăla, aranja ", spune un alt făgărăşan.

În anul 2004 imobilul a fost preluat, pe baza unui contract de concesiune, de Gheorghe Roşculeţ, fost deputat PSD, cu intenţia de a fi folosit pentru o şcoală sociologică. Proiectul nu s-a mai realizat, aşa ca primăria a luat-o înapoi.

" Am reuşit, în perioada în care am avut-o în folosinţă să facem lucrări de consolidare la sistemul structural. Şi ăsta a fost un lucru foarte bun din punctul acesta de vedere şi în sensul că a ferit clădirea de o posibilă destinaţie nepotrivită ", a specificat Gheorghe Roşculeţ - fost senator PSD. 

Ca să salveze de la degradare vechea clădire, autorităţile au depus un proiect de reabilitare la guvernul norvegian, care ofera astfel de finantari, şi speră să obţină fonduri neramburasabile.

" Am consultat specialiştii şi am decis ca această clădire să fie transformată într-un centru cultural, în care să amenajăm sau să mutăm din Cetatea Făgăraşului un Muzeu Etnografic ", spune Sorin Mănduc - primarul Municipiului Făgăraş.

Întreaga investiţie pentru restaurarea clădirii-monument se ridică la peste 2 milioane de euro. Deocamdată, ca să nu strice imaginea oraşului, primăria a îmbrăcat faţada imobilului cu o prelată care imită întocmai arhitectura clădirii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri