Carduri în loc de bilete RAT

Data publicării:
CARDURI RAT

Cardurile de călătorie pot fi cumpărate de la punctele de vânzare ale Regiei de Transport Brașov și încărcate de la terminale din întreg orașul. Cardurile magnetice cu cip pot fi nominale sau anonime și se pot încărca fie cu abonamente, fie cu credite de călătorie.

Special pentru turiști sau călătorii ocazionali sunt disponibile cardurile rapide, care sunt preîncărcate cu abonamente de călătorie pentru o zi sau cu 10 călătorii. Costul unei călătorii pe liniile din oraș este de 2 lei, iar al unui abonament lunar pe toate liniile, de 70 de lei. Cardurile se validează în autobuze și troleibuze, prin simpla apropiere de un aparat electronic de taxare. Proiectul include și montarea unor tabele electronice de informare în cele mai aglomerate stații și pe mijloacele de transport în comun.

"În fiecare stație, cele 119 care sunt modernizate în proiect, sunt panouri electronice de informare, care ne prezintă în câte minute va sosi în stație autobuzul, pe toate autobuzele, mijloacele de transport, pe toate liniile care sosesc în stația respectivă", spune Gabriela Vlad, manager de proiect.

"Cu ajutorul camerelor de supraveghere, dispecerii Regiei de Transport culeg din teren inclusiv informațiile despre cât de aglomerată este o stație, într-un anumit moment al zilei. În acest fel, pe liniile cele mai aglomerate pot fi fi trimise în circulație mai multe mijloace de transport în comun", relatează Claudiu Loghin, reporter Digi24 Braşov.

Singura linie de transport pe care sistemul digital este disponibil începând de azi este linia 20, care face legătura între Brașov și Poiana Brașov. Aici, o călătorie costă cinci lei. Sistemul permite gestionarea completă a flotei de autobuze și troleibuze, dar și ordonarea mașinilor în intersecții, în funcție de importanța liniilor pe care circulă.

"Încercăm să ajungem, așa cum am ajuns cu toate credit cardurile să folosim sistemul bancar, să folosim acest nou sistem, de taxare a călătoriei", spune Gantz Miklos, administratorul public al orașului.

"Depinde cum ne obișnuim, dacă ne e mai ușor cu biletul, folosim bilete. Dacă o fi cu card și o fi obligatoriu, ne luăm card", spune o braşoveancă.

"E treabă bună, dacă vor să facă treaba asta e ok", spune alt braşovean.

Valoarea totală a proiectului este de peste 23 de milioane de lei, din care 98 la sută sunt bani acoperiți din finanțare europeană nerambursabilă.

"Aceste proiecte au impact în ceea ce privește o viață mai bună pentru cetățeni. Se pune accent din ce în ce mai bun pe partea de mobilitate, pe tot ce înseamnă transportul de marfă și de călători", spune Mihai Veștea, coordonatorul polului de creștere Brașov, ADR Centru

Regia Autonomă de Tranport Brașov operează în prezent peste 400 de stații. Autoritățile locale caută bani pentru a monta panouri electronice și camere de supraveghere și în stațiile care nu au fost incluse în acest program.

Reporter: Claudiu Loghin
Operator: Zoltan Munteanu Racz

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri