Case din paie în secolul XXI. Un bărbat din Harghita şi-a construit o căsuţă cu materiale naturale

Data publicării:
CASA PAIE

300 de baloţi din paie, lut, nisip, apă şi multă imaginaţie. Este reţeta folosită de un bărbat din Harghita ca să construiască o locuinţă specială pentru familia lui. Ideea de a schimba locuinţa din Miercurea Ciuc cu o casă de paie la ţară i-a venit lui Lazar Attila după mai multe călătorii în străinătate.

"Am fost într-un workshop în Estonia, cu un grup de specialişti care construiau case din baloţi de paie", spune Lazar Attila - proprietar.

Locuinţa are o bucătărie, cămară, baie şi două dormitoare. Pereţii, tencuiţi cu lut neprelucrat, sunt din baloţi de paie, care au îmbrăcat un schelet din lemn. Iar pardoseala e făcută parte din cărămidă, parte din lemn. Cât despre acoperiş...."ceea ce iei, pământul, cu construcţia casei, poţi să pui peste casă", spune Lazar Atilla.

"Când ne-am mutat nu ne-a fost foarte uşor pentru că nu era gata şi era în martie. Ne-am chinuit un pic cu copilaşii până am rezolvat toate detaliile", povesteşte Lazar Monika, soţia lui Atilla.

Vecinii şi prietenii le-au dat o mână de ajutor.

"L-am ajutat şi m-am gândit că a făcut foarte bine şi l-am ajutat la lut, să dea la mână materialul", spune un vecin.

"Am ajutat de mai multe ori, a fost o experienţă faină", spune alt vecin.

Casa face faţă cu succes iernilor geroase din Harghita. În interior temperatura este constantă, în jur de 24 de grade.

"Lutul are proprietatea extraordinară de a absorbi umiditatea când e în plus şi de a o da înapoi în atmosferă când este în minus", spune arhitectul Marius Daniliuc.

Casa din Harghita a costat 20.000 de euro. Astfel de case există peste tot în lume. Unele dintre cele mai spectaculoase sunt în Islanda, Ţara Galilor, Portugalia, Canada, Noua Zeelandă sau Japonia.

Reporter: Sorina Secelean
Operator: Mihai Stan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri