Castorii fac pagube în satele braşovene

Data publicării:
CASTORI

Comuna Măieruş este una dintre cele mai afectate din judeţul Braşov. Animalele s-au instalat pe un canal de desecare, menit să colecteze apa de pe terenurile oamenilor, şi au construit aici adevărate opere inginereşti. 15 hectare de teren au fost inundate de castori şi, din terenuri agricole, au devenit mlaştină.

"E neplăcut, că ridică stratul freatic al apei prin bararea apei care se scurge dintr-un curs vechi al Oltului, ridică apa şi ajunge la rădăcinile plantelor şi mor", Ion Ţiţeiu - localnic.

"Sapă foare adânc şi vin înspre fâneaţă. Chiar am avut probleme odată, mi-a căzut calul într-o groapă dinaia, care era săpată pe dedesubt, însă deasupra nu se vedea", Nicolae Cristolovean - localnic.

"Ne aflăm pe malul Oltului, mai exact, în zona în care un localnic din Măieruş are fâneaţă. Pe toată lungimea terenului se pot observa astfel de găuri. Sunt cuiburi de castori care, cu fiecare an care trece, fac ca malurile să se surpe tot mai tare şi, mai mult, vara, când nivelul apei creşte, pot determina lăţirea albiei râului şi chiar modificarea cursului apei", Sorina Secelean - reporter Digi24 Braşov. 

Printre localităţile afectate de rozătoare se mai numără: Apaţa, Augustin, Beclean, Comăna, Codlea, Dumbrăviţa şi Mândra. În Apaţa, castorii au blocat cu un dig înalt de peste un metru cursul unui pârâu şi au inundat terenul unui localnic.

"Problema propriu-zisă cu castorii o avem de vreo cinci ani, dar problema digului respectiv, din spatele nostru, a apărut anul trecut, prin vară. Noi, încet-încet, mai dăm drumul la apă dar, vă daţi seama, astăzi dacă îi dăm drumul, mâine e la loc, aşa repede se construieşte", Bolonyi Laszlo - primarul comunei Apaţa.

Prefectura a cerut efectuarea unui recensământ al locuinţelor castorilor de pe raza judeţului, după ce au primit plângeri din diverse localităţi.

"Numărul de castori, la nivelul judeţului Braşov, este o necunoscută. Cunoaştem zonele unde se află. Discuţia vedeţi că a fost şi în zona aeroportului Braşov, unde sunt 30 de castori, cu 11 familii",  Mihai Mohaci - prefectul judeţului Braşov. 

Castorii au fost reintroduşi în România în 1998, după ce fuseseră exterminaţi de braconieri, pentru blana lor preţioasă. Atunci au ajuns în ţara noastră 108 exemplare. Astăzi, numărul lor ajunge la 2000.

"În urma solicitării autorităţilor locale către Ministerul Mediului se pot da ordine de ministru, de derogare, pentru controlarea populaţiei",  Ovidiu Ionescu - director ICAS Braşov. 

Potrivit legii, zona în care trăiesc aceste vieţuitoare trebuie bine delimitată şi constituită într-o arie protejată.

Reporter: Sorina Secelean
Operator: Zoltan Munteanu-Racz

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri