Cursuri pe ziduri vechi

Data publicării:
RESTAURARE BUNESTI

Buneşti. Un sat săsesc la origine, dar unde mai trăiesc doar patru familii de saşi. Singura emblemă care pare să dăinuiască cu trăinicie este biserica evanghelică din sat. Restaurat de curând, monumentul a început să atragă tot mai mult interesul turiştilor şi mai ales al străinilor. De câteva zile biserica a devenit chiar locul de studiu pentru 10 pasionaţi de arhitectură. Proiectul este iniţiat de Fundaţia prinţului de Wales şi curpinde cursuri pentru străini prin care să înveţe să restaureze clădiri folosind metode vechi şi doar materiale naturale precum nisip, praf de cărămidă, piatră şi calcar.

"Lucrează cu materiale extrem de simple, aşa cum au fost construite aceste clădiri acum 300 sau 400 de ani", spune Aura Woodworth - preşedintele fundaţiei "Prinţul de Wales".

Oameni de toate vârstele din Marea Britanie şi SUA au venit la Braşov să înveţe să restaureze clădiri vechi. Unul dintre motivele pentru care la curs a fost aleasă Biserica Evanghelică din Buneşti este tocmai vârsta edificiului. Majoritatea studenţilor nu au mai lucrat pe ziduri mai vechi de 600 de ani.

Henry este profesorul acestui curs. Vine în România de 16 ani. De fiecare dată este fascinat de zidurile clădirilor vechi la care lucrează şi le explică elevilor cu mare pasiune secretul fortificaţiilor vechi de sute de ani.

"Cu toţii au cunoştinţele teoretice, dar aici este vorba de a lucra efectiv cu mâinile, exact cum făceau înaintaşii noştri. Pentru prima dată în viaţa lor trebuie să fotografieze sau să deseneze zidul, să ia o parte din zid jos şi să-l pună înapoi întocmai, dar cu materialele corecte", spune Henry Rumbold - profesorul cursului. 

Printre cursanţi este şi Michelle Martin. Vine din Anglia şi este fascinată de ceea ce învaţă la Buneşti. Sarcina ei este să dea jos cimentul inserat printre pietre şi să-l înlocuiască cu o pastă făcută tot manual din calcar, apă şi praf de cărămidă.

"Este dificil şi cred că e nevoie de îndemânare. Să am această oportunitate este de necrezut", spune Michelle Martin.

Cursul durează 10 zile, iar participanţii plătesc 1.200 de lire. Fundaţia Prinţul de Wales are are în program cinci cursuri de restaurare. Patru dintre ele sunt pentru localnici şi sunt gratuite.

Reporter: Mirela Palcu
Operator: Răzvan Rădache

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri