Eroii Revoluţiei, comemoraţi la Braşov

Data publicării:
MARS REVOLUTIONARI

Peste 100 de revoluţionari s-au adunat duminică seara în Piaţa Sfatului de unde au plecat în marş, cu torţe, prin centrul oraşului, către mormintele celor morţi în decembrie 89.

Momentul a marcat împlinirea a 25 de ani de când mii de oameni au ieşit din case şi din uzine ca să-şi ceară libertatea la care râvneau de-o viaţă.

"Înainte de a ajunge la poarta fabricii, noi am avut colegi, la noi s-a tras sirena, ne-am organizat un pic că nu putea să ieşim deodată grupul, dar la poartă, chiar directorul ne-a întâmpinat şi a strigat la colegi: "o să vă întoarceţi înapoi". O vorbă a rămas deja, o să vă întoarceţi în izmene", îşi aminteşte Miron Constantin - revoluţionar 

Tuturor le-a fost frică atunci. Dar gândul la un trai mai bun i-a făcut să treacă peste orice. Chiar şi peste gloanţele îndreptate spre ei. Este şi cazul lui Valentin Paiu care a avut curajul să pună în geam televizorul unde se vorbea numai despre manifestaţiile din ţară.

"Am montat un televizor pe o fereastră a Judeţenei de Partid şi cu microfonul de la staţia de amplificare pornită transmiteam imagini şi sunet din Bucureşti, de la evenimentele din Bucureşti. Spre dimineaţă, prima dată s-a auzit foc de armă, s-a tras asupra televizorului. După care s-au auzit nenumărate focuri de armă şi strigăte din mulţimea care era împuşcată fără milă în faţa clădirii", povesteşte Valentin Paiu - revoluţionar.

Revoluţionarii au traversat centrul oraşului şi au scandat aceleaşi sloganuri ca în decembrie 1989. Oamenii de pe margine s-au oprit, i-au fotografiat şi chiar i-au aplaudat în semn de recunoştinţă pentru curajul de acum 25 de ani. Revoluţionarii s-au oprit apoi la troiţa din faţa prefecturii ridicată în memoria eroilor de la revoluţie, unde au spus o rugăciune.

La final, s-au oprit la mormintele victimelor din decembrie 1989, unde au aprins câte o lumânare.

Reporter: Mirela Palcu
Operator: Claudiu Simu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri