Final de drum pentru ciobanii plecaţi în transhumanţă 

Data publicării:
TRANSHUMANTA 240913

Cei doi ciobani români au plecat din inima Transilvaniei cu 300 de oi, de la o stână din Rotbav şi au străbătut cinci ţări - România, Ucraina, Slovacia, Cehia şi Polonia, pe un drum de 1.350 de kilometri. Călătoria lor a fost cu atât mai importantă cu cât reface traseul transhumanţei de acum câteva sute de ani.

Cristian Suciu este unul dintre ciobanii care au condus oile peste graniţe. Este singurul care a rezistat întregii călătorii şi îşi aminteşte cu plăcere întâmplările de pe drum.

"Ne mai trezeam noaptea şi vedeam că nu mai e nici o oaie lângă noi. Repede, speriaţi, unde sunt, că...ştiţi cum e... fără coşar, noaptea oile mai pleacă. Ne-a ajutat Dumnezeu, că am plecat cu 600 de oi şi am ajus cu 601, că o oaie a fătat la drum", ne povesteşte Cristian Suciu.

Ciobanii au avut ocazia să se întâlnească şi cu preşedintele Poloniei. "A venit şi ne-a felicitat în româneşte, ne-a zis "bună ziua", ne-a mulţumit şi când am plecat ne-a dat câte un mic cadou şi a zis la revedere!", povesteşte Cristian Suciu.

Timp de 100 de zile, ciobanii au dormit sub cerul liber, iar singurii care le-au apărat mioarele de sălbăticiuni au fost cei cinci câini ciobăneşti.

"Transhumanţa 2013" şi-a propus să resusciteze tradiţia oieritului în Carpaţi şi se bazează pe un parteneriat între oierii români, ucrainieni şi polonezi.

"Ideea a venit în 2011, când fratele meu s-a întâlnit cu Piotr, partenerul nostru din Polonia, la un târg slow-food în Italia. El ştia de originile sale în ciobanii valahi şi tocmai de aceea a vrut să cerceteze şi să descopere şi să arate lumii exact ceea ce înseamnă cultura pastorală din Carpaţi", afirmă George Căţean, proprietarul turmei de oi.

Povestea celor şase ciobani a ajuns celebră în întreaga Europă. Are 7.000 de like-uri pe facebook, peste 2.000 de vizitatori iar site-ul internaţional al al proiectului a avut 700.000 de vizualizări.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri