Han istoric, dărăpănat

Data publicării:
HAN SIBIU

Casa în care a funcționat hanul La Mielu Alb a fost, încă din secolul al XV-lea, o clădire de referință pentru sibieni. La vizita din 1967, și dictatorul Nicolae Ceaușescu a ținut să treacă pe acolo. După revoluție a devenit monument istoric de interes național.

"Pe panourile turistice montate aici de Primărie apar și mențiuni cu privire la această casă. Ea se află într-o piațetă istorică, la mai puțin de 300 de metri de Podul Minciunilor. Felul în care arată acum fațada nu este deloc unul cu care Sibiul să se poată lăuda", Adela Mohanu, reporter Digi24.

În clădire sunt deschise și acum spații de cazare, în regim hotelier. Proprietarul lor spune că turiștii se sperie când ajung în fața porții.

În clădire sunt opt apartamente, însă situația lor juridică este diferită. În timp ce unele camere au fost retrocedate Bisericii Evanghelice, altele au fost cumpărate de foștii chiriași, iar pentru unele apartamente încă există litigii. Așa că fiecare și-a renovat doar la el în casă.

"Am tencuit, am zugrăvit, am... am făcut multe în această cameră și a zis că ne despăgubește. Nici 5 bani, nici 5 bani', Dumitru Dură, proprietar.

"Arăta jalnic. Jalnic, deplorabil. Și, încet-încet, m-am pus la masă, am început să studiez, să fac schițe și să văd o compartimentare care ar da bine cu ceea ce aș vrea să fac aici", Marius Enache, proprietar. 

Proprietarii spun că, decâte ori au încercat să ia legătura cu reprezentanții Bisericii Evanghelice, ca să facă un proiect comun pentru renovare, au fost trimiși dintr-o parte în alta, ba la parohie, ba la diferitele consistorii.

"Acea biserică evanghelică, despre care toată lumea vorește, nu este. Sunt tot felul de entități juridice, de persoane juridice care pot figura absolut independent una de alta ca și proprietarul unui imobil. Din această cauză se mai creează confuziuni", Stefan Bichler, purtător de cuvânt Consistoriul Evanghelic.

Reprezentanții bisericii nu vor să investească în clădire, până când situația juridică nu se va clarifica. In ultimele luni, în Sibiu au avut loc două accidente în urma cărora o persoană a fost rănită și o mașină a fost avariată, după ce bucăți de tencuială de pe fațadele nerenovate s-au desprins și au căzut pe trotuar.

Reporter: Adela Mohanu
Imagine: Lucian Sandu 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri