Ferma de vaci de la Institutul Cartofului Braşov a devenit, în ultimii ani, locul de unde fermierii din Transilvania cumpără juninci din rasa bălţată românească. Fermierii au ajuns să fie puşi pe liste de aşteptare pentru că solicitările sunt foarte multe. Rasa a fost îmbunătăţită de specialiştii institutului şi este acum căutată şi peste graniţe.

Embed:

Exemplare de bălţată românească, care ajung la o producţie de 6.500 de litri de lapte pe an, îşi doreşte orice fermier român. Rasa a fost îmbunătăţită de zootehniştii de la Institutul de Cercetare a Cartofului din Braşov. Aceştia au reuşit să creeze juninci care dau o producţie mult mai mare de lapte. Aşa că fermierii din Braşov fac coadă la poarta Institutului, pentru a cumpăra vaci autohtone.

Mircea Dumitru este un fermier care aşteaptă de câteva luni să cumpere 100 de vaci de la Institut. "Sunt animale de valoare, cu lapte bun, cu o genetică foarte bună şi asta ne determină să cumpărăm. Nu cumpărăm din exterior pentru că animale din exterior, în primul rând, nu o să ne dea cele mai bune exemplare şi în al doilea rând, nu sunt aclimatizate pentru zona noastră", declară Mircea Dumitru.

În doar câţiva ani, ferma Institutului de Cercetare a Cartofului din Braşov a devenit principala sursă de material biologic, de bălţată românească, pentru zona Transilvaniei şi nu numai.

„Ne-am porpus să scoatem la vânzare pe piaţă tot excedentul de juninci pe care îl obţinem în anul respectiv, după înlocuirea în efectivul nostru. În primii ani a fost o oarecare reticenţă, în momentul în care am vândut juninci, datorită preţului care a fost foarte ridicat, dar ulterior fermierii după ce au început să cumpere s-au lămurit de valoare animalelor din această unitate”, afirmă  Emil Neacşa, managerul sectorului zootehnic în cadrul Institutului de Cercetare a Cartofului Braşov

O bălţată românească se vinde în medie cu 1500 - 1800 de euro, dar până să ajungă pe piaţă, o junincă trebuie crescută şi îngrijită cel puţin 30 de luni.

Urmăreşte Digi24.ro şi pe FACEBOOK şi TWITTER!

COMENTEAZA!