Liste de aşteptare pentru vacile bălţate

Data publicării:
VACI BALTATE

Exemplare de bălţată românească, care ajung la o producţie de 6.500 de litri de lapte pe an, îşi doreşte orice fermier român. Rasa a fost îmbunătăţită de zootehniştii de la Institutul de Cercetare a Cartofului din Braşov. Aceştia au reuşit să creeze juninci care dau o producţie mult mai mare de lapte. Aşa că fermierii din Braşov fac coadă la poarta Institutului, pentru a cumpăra vaci autohtone.

Mircea Dumitru este un fermier care aşteaptă de câteva luni să cumpere 100 de vaci de la Institut. "Sunt animale de valoare, cu lapte bun, cu o genetică foarte bună şi asta ne determină să cumpărăm. Nu cumpărăm din exterior pentru că animale din exterior, în primul rând, nu o să ne dea cele mai bune exemplare şi în al doilea rând, nu sunt aclimatizate pentru zona noastră", declară Mircea Dumitru.

În doar câţiva ani, ferma Institutului de Cercetare a Cartofului din Braşov a devenit principala sursă de material biologic, de bălţată românească, pentru zona Transilvaniei şi nu numai.

„Ne-am porpus să scoatem la vânzare pe piaţă tot excedentul de juninci pe care îl obţinem în anul respectiv, după înlocuirea în efectivul nostru. În primii ani a fost o oarecare reticenţă, în momentul în care am vândut juninci, datorită preţului care a fost foarte ridicat, dar ulterior fermierii după ce au început să cumpere s-au lămurit de valoare animalelor din această unitate”, afirmă  Emil Neacşa, managerul sectorului zootehnic în cadrul Institutului de Cercetare a Cartofului Braşov

O bălţată românească se vinde în medie cu 1500 - 1800 de euro, dar până să ajungă pe piaţă, o junincă trebuie crescută şi îngrijită cel puţin 30 de luni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri