Muzeografi puţini

Data publicării:
MUZEOGRAFI

La Muzeul Judeţan de Istorie din Braşov lucrează acum şase muzeografi. Pe lângă faptul că trebuie să fac cercetări ştiinţifice, să scrie lucrări de specialitate şi să studieze obiectele vechi, angajaţii trebuie să facă şi inventarierea exponatelor odată la patru ani. Iar la muzeul din Braşov sunt aproape 160.000 de obiecte istorice. Voica Baciu lucrează la muzeul de istorie din Braşov de 13 ani. Este implicată în patru proiecte. Dar cea mai migăloasă parte i se pare inventarierea. Lucrează acum la o colecţie cu aproximativ 6.000 de obiecte. Din iulie şi până acum a reuşit să înregistreze în jur de 2.000 de piese. Trebuie să termine însă până în octombrie.

"La inventariere, într-adevăr, luăm fiecare obiect în parte, îl analizăm, urmărim să semene ce este scris în registru, fotografiem obiectele, trebuie să le înscriem în liste. În jur de 100 de obiecte putem inventariat pe zi", a spus Voica Baciu - muzeograf.

Muzeografii mai au şi muncă de teren.

"Noi mergem, chemaţi de către beneficiari, vedem zona, fotografiem şi la sfârşit se face un raport", au spus Florin Moţei - muzeograf.

Muzeul din Braşov nu îşi permite un ghid care să facă tururi pentru vizitatori. Aşa că, muzeografii fac cu rândul odată la şase săptămâni.

Atunci când e ofiţer de serviciu, muzeograful trebuie să facă naveta între două instituţii: Bastionul Ţesătorilor şi Casa Sfatului. Mai exact trebuie să facă ghidajele pentru grupurile de turişti, şi să supravegheze activitatea în ambele muzee. 

Conducerea muzeului din Braşov spune că în acest moment fiecare muzeograf are în grijă peste 26.000 de bunuri muzeale. Şi ca volumul de muncă să fie unul acceptabil ar mai fi nevoie de încă 10 muzeografi. Aşa că a cerut de la Consiliul Judeţean transformarea a două posturi de portari în două de muzeografi.

"Într-un an, doi, trebuie să avem obligatoriu 10 oameni pentru a avea o activitate normală. Am primit CV-uri de la tineri care îşi doreau să lucreze în instituţii culturale", spune Nicolae Pepene - directorul Muzeului de Istorie, Braşov.

"Am avut trei hotărâri pentru muzeul jdueţean de istorie: reglementarea denumirii în muzeu judeţean de istorie. Transformarea acestor două posturi în posturi de muzeograf şi mărirea cu 12% a salariilor", spune Claudiu Coman - vicepreşedinte CJ Braşov.

În acest moment muzeografii au salarii cuprinse între 1.200 şi 2.000 de lei, în funcţie de vechime şi experienţă.

Reporter: Mirela Palcu
Operator: Dan Dascălu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri