Nu se grăbesc să-şi depună declaraţiile

Data publicării:
FERMIERI

Deşi fermierii şi agricultorii mai au doar câteva zile la dispoziţie să îşi depună declaraţiile fiscale, nu se grăbesc şi spun că vor să îşi estimeze cât mai corect producţia pe care o vor avea. Unii nici nu auzit încă de acest act.

Codruţa Tărăranu se ocupă de agricultură de mai bine de 10 ani. Se plânge că anul trecut nu a recoltat cât a trecut în declaraţie, pentru că, din cauza vremii, în toamnă nu a recoltat cât prevăd normele de venit impuse de stat.

"Acum urmează să le depunem după ce se fac declaraţiile la APIA, stabilim terenurile pe care le lucrăm, culturile şi după aceea mergem la finanţe şi ne depundem declaraţiile. Dar pe alocuri producţia a fost bună să zic aşa, pe alte zone chiar a fost mai puţin decât s-a stabilit", spune Codruţa Tătăranu. 

Reprezentanţii Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Braşov spun că au existat probleme cu depunerea declaraţiilor încă de anul trecut.

"Procentul de depunere la momentul acesta este destul de mic, între 10 şi 15 %, deci îi rugăm pe aceia care ştiu că au venituri din activităţi agricole să vină să îşi depună declaraţia. Nici anul trecut situaţia nu a fost foarte bună pentru că a fost primul an în care s-a depus această declaraţie din veniturile agricole.", spune  Nicoleta Rogalschi, purtătorul de cuvânt al DGRFP Braşov 

Tocmai de aceea conducerea instituţiei a decis ca anul acesta mai mulţi studenţi să îi informeze pe agricultori despre taxele pe care le au de plătit.

"Dacă vine o persoană la noi, îi arătăm cum să completeze declaraţia, unde trebuie să o depună, la ce ghişeu şi le explicăm dacă au nelămuriri, atât cât ştim", spune Gabriel Cristocea - student.

Anul trecut aproape 6.400 de agricultori şi fermieri au depus declaraţia 221 pentru veniturile realizate. Cei care nu au trecut încă anul acesta pe la ghişeul Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice mai au timp până luni inclusiv. În caz contrar oamenii vor fi notificaţi prin poştă şi ulterior amendaţi cu sume cuprinse între 50 şi 500 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri