Petiţie împotriva bisericii din Bucegi

Data publicării:
PETITIE BISERICA OK

Petiţia a fost lansată săptămâna trebută şi a adunat până acum aproape 17.000 de semnături. Iubitorii muntelui şi nu numai se declară total împotriva ridicării unei bisericii în vecinătatea monumentelor naturii Babele şi Sfinxul. Argumentele contra construirii edificiului sunt în primul rând legate de faptul că zona este protejată prin lege.

"Este absolut stigător la cer ca autorităţi publice din România, respectiv Consiliul Local Buşteni, să nu respecte legea. Asta este şi ideea acestui protest, în niciun caz nu este vorba despre un protest împotriva bisericii sau atacarea bisericii", precizează  Petre Cristian Adrian - iniţiatorul petiţiei online. 

"Sunt atâtea mănăstiri, biserici. Nu aş vedea rostul unei biserici, mănăstiri aici în vârf de munte, sincer", spune un turist. 

Deocamdată, comisia ştiinţifică a Parcului Natural Bucegi şi-a dat acordul de principiu pentru ridicarea bisericii pentru că în zonă nu sunt plante protejate şi este folosită exclusiv pentru păşunat.

Autorităţile aşteaptă ca platoul Bucegi să iasă de sub protecţie şi să devină zonă de dezvoltare durabilă. Pentru că ştie acest lucru Primăria Buşteni a donat, prin hotărâre de consiliu local, 3000 de metri pătraţi din platoul Bucegi la cererea Arhiepiscopiei Bucureştilor, pentru construirea Bisericii Pelerinului. Potrivit autorităţilor, oamenii nu vor mai fi nevoiţi să bată drumul până la Crucea Caraiman ca să se reculeagă. 

"Turiştii vor putea să aprindă o lumânare, să aducă un omagiu eroilor căzuţi la datorie şi să nu mai ajungă până la Crucea de de Caraiman pentru că este de mers aproximativ 2 ore, vor putea să intre în această bisericuţă şi să aprindă o lumânare pt eroii căzuţi la datorie", declară Emanoil Savin - primarul oraşului Buşteni. 

Reprezentanţii Arhiepiescopiei Bucureştilor au transmis printr-un comunicat de presă că acţionează legal pe Platoul Bucegi.

"După aprobarea PUZ -ului, va fi realizat proiectul pentru autorizarea viitorului locaş de cult şi va fi întocmită documentaţia tehnică pentru obţinerea autorizaţiei de construire, conform legislaţiei în vigoare. Abia atunci Arhiepiscopia Bucureştilor va începe construirea bisericii de pe platoul Bucegi", se arată în comunicatul scris emis de Arhiepiscopia Bucureştilor.

Biserica din vârful muntelui va fi construită cu donaţii de la enoriaşi, iar autorităţile locale spun că va fi o filială a Mănăstirii Caraiman, care atrage anual mii de turişti şi enoriaşi. Noua biserică va purta hramul Schimbarea la Faţă. Dacă petiţia nu va fi luată în considerare, protestatarii virtuali sunt hotărâţi să-şi strige nemulţumirea în stradă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri