Un an de la accidentul aviatic de la Stejărişu

Data publicării:
COMEMORARE STEJARISU

Tragedia care a avut loc pe dealurile din preajma satelor lor i-a marcat profund pe localnici, dar şi pe salvatori. Printre primii care au ajuns atunci la faţa locului au fost pompierii din localităţile din jur.

"Am intervenit cu maşina de pompieri aici, n-am avut apă, că n-am avut, că n-am avut bidon şi am venit cu stingătorul. Şi au dat pe oamenii care erau înăuntru, în avion, prinşi. Unii erau afară, erau afară, aruncaţi din avion" îşi aminteşte pompierul Iulian Circonea.

Oamenii din zonă au văzut primii elicopterul, care zbura nefiresc de jos şi şi-au dat seama că ceva nu este în regulă. Ce a urmat i-a lăsat fără cuvinte.

"Am văzut afară, pe geam, un elicopter. Avem o salcă afară şi am văzut capul unuia dintre... Parcă cerea ajutor", spune o localnică.

Aeronava se îndrepta spre Cincu, unde militarii ar fi trebuit să participe la un exerciţiu programat. Nu au mai ajuns niciodată la baza din judeţul Braşov. Pe locul prăbuşirii a fost ridicată această troiţă, în memoria militarilor care şi-au pierdut atunci viaţa.

Sâmbătă, la exact un an de la accidentul aviatic, localnicii au organizat o slujbă de pomenire în memoria celor care şi-au pierdut viaţa.

Aproape 100 de oameni s-au înghesuit în tractoare şi maşini de teren, ca să se roage pentru militarii căzuţi.

"E o tristeţe mare. Pe mine, cel puţin, mă afectează foarte mult", spune o localnică.

Autorităţile din zonă spun că niciodată nu au mai avut de gestionat o situaţie atât de dificilă.

"Va rămâne scris şi în amintire, şi scris în monografia satului nostru această întâmplare tragică şi se va transmite din generaţie în generaţie ceea ce s-a întâmplat aici, în satul nostru", spune Ioan Cori, primarul localităţii Iacobeni.

Ancheta pentru stabilirea condiţiilor în care a avut loc accidentul aviatic a fost preluată de procurorii militari. Nicio concluzie nu a fost prezentată până în acest moment.

Reporter: Adela Mohanu
Operator: Lucian Sandu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri