Aplicaţii clujene, pe podium în Olanda

Data publicării:
APP

Quli, portalul de servicii medicale creat la Cluj-Napoca, le permite pacienților să comunice online cu medicul. Utilizatorii pot să își încarce în aplicaţie fișa medicală, vizitele la medic și date despre starea de sănătate, în timp real.

"De asemenea, poate să își raporteze starea în care se află, dacă este binedispus, dacă este trist, dacă este într-o stare de panică. În acest moment, sistemul intră într-o stare de alertă și notifică persoanele asociate pacientului - că e familie, că e medic - de starea lui și acestea pot interveni în timp util", explică Marius Indrie, delivery manager.

Aplicația este folosită deja de 5.000 de oameni şi este conectată la sistemul medical din Olanda.

"Aplicația ajută să substituie servicii pe care îngrijitorii ar trebui să le exercite. În momentul în care există această reţea de socializare şi există un mediu online digital de comunicare, vizitele la domiciliu scad în frecvenţă. Scăzând în frecvenţă, cu un numă mai puţin de îngrijitori, pot să se adreseze unui număr mai larg de pacienţi şi asta, implicit, are avantaje pe partea de reduceri de costuri", susţine Mihai Nadăș, business unit director.

IT-iştii clujeni nu exclud posibilitatea ca un astfel de sistem să fie folosit şi de medicii din România.

"O aplicaţie ar fi foarte bună. Ar exista o atenţionare în ceea ce priveşte prezentarea la medic, în ceea ce priveşte dozele de medicamente care să şi le administreze, în ceea ce priveşte ritmul în care îşi fac analizele, bineînţeles că ar fi benefic", a afirmat medicul de familie Ioan Mureşan.

"Mi se pare o idee destul de bună, e util să afli deodată toate informaţiile de care ai nevoie", spune, de altfel, şi un tânăr.

"În principiu, e util orice ajută pacienţii. Orice program dacă se va realiza, e bine să se realizeze unitar, la nivel naţional", crede o clujeancă.

Aplicaţia Quli, dar şi platforma Lars, de interconectare a părinţilor din aceeaşi zonă, ambele create de IT-iştii clujeni, au fost selectate în finala Computable Awards, cea mai prestigioasă competiţie IT din Olanda, la categoria sănătate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri