Autorităţile clujene au ratat o finanţare de 76 de milioane de euro pentru aeroport

Data publicării:
AEROPORT-1

Dosarul necesar proiectului de amploare ce vizează interconectarea Aeroportului Internaţional din Cluj-Napoca cu căile de transport rutier şi feroviar este incomplet, deşi autorităţile au avut timp să îl pregătească încă din vară.

Cererea de finanţare pentru proiectul de transport intermodal trebuie depusă până în 26 februarie. Comisia Europeană a acordat o prelungire a aceastui termen până în 3 martie, însă nici până la această dată autorităţile judeţene nu au reuşit să facă rost de toate avizele necesare.

"Problema majoră pentru care nu s-a putut depune este că partenerii nu au semnat toţi cererea de finanţare. În speţă CFR-ul care era principlalul beneficiar. Au fost mai multe întâlniri cu dumnealor şi ultimul aviz pe care ni l-au dat este un aviz pe care expressis verbis este un aviz pe care ni l-au formulat: prezentul aviz nu constituie angajament financiar ori juridic. Este foarte clar că nu pot să-i impun un punct clar", a declarat Vakar Istvan, preşedintele interimar al CJ Cluj.

85% din valoarea proiectului ar fi fost suportată de Uniunea Europeană, dacă dosarul ar fi fost depus la termen şi acceptat. Proiectul se ridică la suma de 76 de milioane de euro şi prevede realizarea unei infrastructuri care să uşureze transportul pasagerilor şi al mărfurilor.

Potrivit proiectului, în această zonă, foarte aproape de aeroport, ar trebui construită o nouă staţie CFR, dar şi o pasarelă pietonală, care să lege terminalul de pasageri de gară. În plus, proiectul mai prevede şi realizarea unei legături auto directe între aeroport şi gara centrală din Cluj-Napoca.

Planurile de dezvoltare a aeroportului au iscat până acum numeroase discuţii aprinse în forul judeţean. Mulţi dintre consilieri sunt nemulţumiţi de ritmul în care funcţionarii au întocmit dosarul.

"Cel puţin de opt luni de zile, Consiliul Judeţean putea să facă toţi aceşti paşi de a depune actele necesare. Au făcut-o doar în ultima săptămână şi atunci, forţaţi de plenul Consiliului Judeţean. Momentan, nu se mai poate face nimic. Suntem de ruşinea ţării ca judeţul Cluj, cum zicem noi, fruntea, să ajungem să nu depunem un proiect pe fonduri europene, nu să nu fie eligibil", a afirmat consilierul judeţean Mihai Seplecan.

Autorităţile clujene spun însă că nu vor renunţa la proiect şi speră ca pe viitor să facă rost de fonduri pentru realizarea lui. Potrivit Master Planului General de Transport al României, realizat săptămâna trecută, Guvernul va încerca să obţină de la Uniunea Europeană aproximativ 34 de milioane de euro pentru reţeaua de transport intermodal de la Cluj.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri