Campionat european de fotbal, la Cluj, dedicat persoanelor cu diabet

Data publicării:
FOTBAL DIABET

Florin Chivu este din Timişoara şi face parte din echipa României de 3 ani. A fost diagnosticat cu diabet în urmă cu 15 ani, dar acest lucru nu l-a împiedicat niciodată să se dedice pasiunii lui.

"Noi avem nevoie de mai multă atenţie, adică înainte de începerea meciului ne facem o glicemie şi de acolo vedem ce trebuie să facem, insulină sau să mâncăm ceva. La pauză la fel, facem un test de glicemie şi vedem ce se întâmplă mai departe, ce măsuri trebuie să luăm, dar asta nu înseamnă că nu suntem ca toţi ceilalţi, adică dăm acelaşi randament", spune jucătorul.

În total, 16 echipe de fotbal participă la campionatul european care se desfăşoară la Cluj-Napoca. Fiecare formaţie este compusă din 10 jucători.

"Ne ajută, pentru că ne întâlnim mai multe persoane cu aceeaşi afecţiune şi ne face să avem mai multă încredere în noi", spune Ciprian Palade, şi el jucător în echipa României.

"Iubesc fotbalul, dar prima mea dragoste a fost tenisul, sunt jucător profesionist, dar sunt diabetic şi m-au chemat şi pe mine aici. Mă bucur pentru asta şi mă bucur că sunt în România", afirmă un jucător din echipa Sloveniei.

"Scopul campionatului a fost să demonstrăm că şi persoanele cu diabet pot face sport de performanţă, în ciuda provocărilor aduse de diabet. Motivul pentru care organizăm noi acum, în România, acest campionat, este că anul trecut în Ungaria, echipa noastră naţională a persoanelor cu diabet a câştigat campionatul", a explicat Cristina Petruţ, preşedintele Asociaţiei Bolnavilor de Diabet din Cluj.

Fiecare echipă participantă la competiţie are şi un medic pentru supravegherea jucătorilor. Specialiştii spun că activitatea fizică este vitală pentru bolnavii de diabet.

"Alături de dietă şi tratamentul medicamentos sau cu insulină constituie o triadă care asigură succesul tratamentului. Toţi bolnavii cu diabet zaharat au recomandarea de a face activitate fizică în fiecare zi, cel puţin 30 de minute. Mai nou creştem perioada către 45 sau 60 de minute", a afirmat Daniel Cosma, medic specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice.

În România, numărul pacienţilor diagnosticaţi cu diabet a trecut de 2 milioane, potrivit unui studiu al Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, în parteneriat cu Societatea Română de Nefrologie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri