Clujul, atractiv pentru investitori

Data publicării:
INVESTITORI CHINEZI LIVE-BETA

În fabrica din Cluj vor fi produse linii și mașini automate pentru prelucrarea hârtiei şi mașini pentru diferite tipuri de suduri a materialelor plastice. Conducerea firmei apreciază însă că peste câţiva ani vor fi fabricate aici şi maşinile de tăiat bani.

"Noi suntem cel mai mare producător din lume de maşini de tăiat bani. Când ne referim la euro, 95% din toate bacnotele de euro din lume sunt tăiate de compania noastră şi 100% din bacnotele de dolari, din întreaga lume", a declarat Ralf Bauer, managerul companiei.

În fabrica din Cluj lucrează acum 25 de angajaţi, însă reprezentanţii companiei speră să ajungă la 200 de salariaţi în următorii trei ani. Cei care lucrează deja în fabrică au fost la specializare în Germania.

"Am nevoie de foarte multe specializări şi şcolarizări în foarte multe domenii. Aici precizez de la tehnicieni mecanici, la ingineri, fie în construcţii de maşini sau fie ingineri electrici", a precizat Florin Sabou, managerul fabricii din Cluj.

Până acum, germanii au investit aproximativ 1 milion de euro în fabrica de la Cluj, urmând să ajungă în anii următori la un milion şi jumătate de euro.
La 20 de kilometri de fabrica deschisă de compania germană, în comuna Căpuşu-Mare, un investitor privat elveţian a inaugurat o unitate în care se produc materiale de construcţii. Aici se vor fabrica anual 50.000 de tone de mortare, gleturi şi adezivi.

"Aproximativ 25% din aceasta capacitate de productie va merge către pieţele externe. Liniile sunt complet automatizate, partea de mixare, de însăcuire, partea de umplere a materialelor în saci, cât şi partea de paletizare, totul este automatizat", a declarat Laurenţiu Ştefănescu, directorul general al unităţii.

Adezivii produşi în fabrica de la Cluj vor fi folosiţi în industria auto. Elveţienii exportă deja astfel de materiale spre producători de automobile precum Porsche, Audi sau Skoda. În România, compania elveţiană are 65 de angajaţi, dar planurile de extindere cuprind deschiderea altor unităţi de producţie în următorii ani.

Tot astăzi o delegaţie chineză semnează contracte de colaborare cu autorităţile şi firmele din Cluj. 

Firme de construcţii, companii din domeniul IT, dar şi producători de aparate electrocasnice, originari din China, ar putea să investească în judeţul Cluj. Reprezentanţii unor societăţii din aceste domenii vizitează parcurile industriale ale Clujului şi se întâlnesc cu oameni de afaceri din Transilvania.

"Din păcate, încă la momentul actual, nu avem foarte mari relaţii economice cu China, dar ceea ce văd astăzi, îmi dă speranţe foarte mari pe viitor", a declarat Vakar Istvan, preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Cluj.

"Scopul vizitei noastre, de data aceasta, urmăreşte o intensificare a relaţiilor de colaborare concrete. Cu această ocazie, dorim să cunoaştem mai în profunzime localitatea Cluj", a spus Xia Geng, vicepreşedintele provinciei Shandong din China.

Unul dintre principalele obiective ale vizitei delegaţiei chineze este parcul industrial Tetarom III din localitatea clujeană Jucu, unde autorităţile locale le-ar putea oferi un teren pentru o viitoare investiţie.

Delegaţia chineză reprezintă provincia Shandong, cea mai puternică zonă industrială a ţării, situată în estul Chinei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri