Cu bani puţini şi-o inimă mare

Data publicării:
mancare calda

Departe de ochii curioşilor şi fără să ceară vreun ajutor, trei profesori ai Universităţii Babeş-Bolyai şi studenţii lor pun mână de la mână, în fiecare săptămână, şi gătesc pentru oamenii nevoiaşi din Cluj-Napoca. Din veniturile proprii şi din donaţiile venite de la prieteni, aceştia prepară 50 de porţii de mâncare pe care le împart apoi într-una dintre principalele pieţe ale oraşului.

"Ne-am gândit cum am putea să ajutăm şi atunci am vorbit cu cei de la Centrul de Asistenţă Socială şi cu Biserica Franciscană, pentru că ei mai desfăşoară astfel de activităţi şi cunosc beneficiarii. Am identificat nevoile şi pentru fiecare lipsea o masă caldă. Reuşim să ne descurcăm cu 100 de lei să servim o masă caldă, care de fiecare dată să conţină şi carne, deci să fie şi consistentă", spune Cosmina Paul, unul dintre profesorii implicați în proiectul umanitar.

Tinerii recunosc că au început de la zero în ceea ce priveşte gătitul. Sunt doar bucătari amatori, dar încearcă să prepare un fel nou de mâncare în fiecare săptămână. "Până acum, întotdeauna am făcut alte reţete. Nu neapărat noi, în sensul că nu le-am mai făcut niciodată înainte. Întotdeauna mai improvizăm puţin şi, de regulă, pentru că aşa îmi place mie să gătesc, sunt feluri mai exotice. Am făcut mâncare indiană, curry de pui de două ori, am făcut mâncare de linte", spune George Jiglău, un alt profesor.

În bucătărie ajută şi Jan Scholnz, un student din Germania care studiază la Cluj. Tânărul a decis să nu întoarcă acasă de Crăciun, ci să îşi dedice timpul acestei cauze nobile. "Am fost foarte fericit că mi-a dat oportunitatea, deoarece chiar căutam aşa ceva, dar nu ştiam spre ce să mă îndrept. Îmi plac aceste lucruri foarte mult şi e foarte important ca oamenii să facă astfel de lucruri", spune tânărul.

La ora 16.00 fix, în fiecare zi de joi, voluntarii ies pe uşa bucătăriei cu pachetele cu mâncare aburindă în braţe. Afară îi aşteaptă deja o mână de oameni, cei mai mulţi dintre ei vârstnici, cu o situaţie materială precară. Pentru mulţi dintre ei, aceasta este singura masă caldă din săptămână.

Cutiile cu mâncare se termină repede. Tinerii le promit însă oamenilor că vor reveni şi săptămâna viitoare, cu mai multe pachete.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri