În căutarea victimelor Securităţii

Data publicării:
DESHUMARE-1

Specialiştii de la Investigarea Crimelor Comunismului au revenit la locul unde au fost găsite osemintele, pentru a întocmi raportul final.

Poliţiştii bistriţeni, împreună cu un medic legist şi un procuror militar din judeţul Cluj, vor ajunge şi ei astăzi în Sângeorz-Băi, pentru ridicarea oficială a osemintelor şi cercetarea zonei. Înainte de toate acestea însă, la faţa locului va fi oficiată o slujbă religioasă, la care sunt aşteptate rudele lui Flore Tahâş.

După ce osemintele vor fi ridicate, medicul legist va stabili cu exactitate circumstanţele în care tânărul din Sângeorz-Băi a fost ucis, iar, ulterior, procurorii militari vor deschide o anchetă, pentru a stabili vinovaţii în acest caz. 

Operaţiunea de deshumare s-a desfăşurat cu dificultate, în lipsa informaţiilor exacte legat de locul în care a fost împuşcat Flore Tahâş.

"Este dificil în astfel de acţiuni să găseşti întotdeauna locul precis. De multe ori suntem puşi în faţa unor fapte, fie că nu găsim locul, fie că indicaţiile nu au fost corecte", a afirmat arheologul Gheorghe Petrov.

Flore Tahâş a fost ucis de Securitate în anul 1950, după ce a dezertat din armată. El a fost descoperit, alături de un prieten, ascuns într-o gospodărie de langa Sângeorz-Băi.

"L-au împuşcat noaptea. Şi l-au lăsat acolo toată noaptea, până a doua zi. Mama era la biserică, avea 23 de ani, el avea 21 şi cineva i-a spus la biserică: Du-te la deal, că l-au împuşcat pe Florea", povesteşte Mărioara Sofineti, nepoata victimei.

"Când au încojurat casa, poliţişti unguri sau ce au fost au dat un picior la uşă şi au sărit pe ei, jos. Niculai a luat-o în vale şi nu l-a prins glonţul. Celălalt, Flore, a luat-o la deal şi l-au nimerit în cap", a relatat Vasile Buia, un localnic.

O echipa de criminalişti coordonată de un procuror militar va ridica osemintele bărbatului. Acestea vor fi analizate de specialişti, pentru a se stabili cu certitudine daca i-au aparţinut într-adevăr lui Flore Tahâş.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri